Studenten bezochten op 9 april de ‘Make a Difference Day’ op de campus. CEMS Club organiseerde verschillende workshops en presentaties van onder andere Unicef, Accenture en Heineken. Centraal in het programma stond duurzaamheid en het hierbij betrekken van studenten.

De dag werd mede-georganiseerd door GreenEUR en SECEUR met ondersteuning van ECSP en ESEC. Zoals te verwachten bij een evenement dat voornamelijk RSM-studenten trekt, vloeiden termen als corporate social responsibility (CSR), social entrepreneurship en sustainability rijkelijk tijdens de vele presentaties van de bedrijven. Maar zette de dag studenten ook aan tot duurzamer denken? EM nam een kijkje bij een aantal workshops.

SENStation

SENSation (Social Entrepreneurs Network Station) beschrijft zichzelf als een platform dat verschillende belanghebbende partijen, zoals bedrijven, ngo’s en universiteiten, bij elkaar brengt. Op de website kan iedereen met een idee voor een maatschappelijk project zich aanmelden en met anderen in contact komen.  Tijdens de workshop vulden de studenten in groepjes een Business Model Canvas in. Zo worden zij aangezet na te denken over het inrichten van een social enterprise. Omzet maken is namelijk nog steeds iets waar de meeste van dit soort ondernemingen moeite mee hebben en dat zorgt ervoor dat veel talent toch richting commerciële bedrijven gaat.

Duurzaam bier brouwen

Bij de bierbrouwer lag de focus van de workshop op sustainability. Omdat bedrijven tot een aantal jaar geleden hier nauwelijks mee bezig waren, heeft Heineken grote stappen kunnen maken in het besparen van energie en grondstoffen. Studenten werden in de workshop uitgedaagd hetzelfde te doen voor een muziekfestival. Dit leverde twee verschillende projecten op, maar de Heinekenmarketeer leek tevreden.

Digitale apennootjes

In de openingspresentatie sprak Frank Orsato (professor van de Sao Paulo School of Management) over zijn nieuwe app GreenApes. In deze app maak je voor jezelf een aap aan en kun je nootjes verdienen door duurzame dingen te doen. Frank Lindt, hoofd CSR Committee CEMS Club: “Veel studenten waren onder de indruk van de speech van Orsato. Een grote valkuil voor veel mensen in environmentalism is dat zij zichzelf te serieus nemen en dat schrikt anderen af. Maar wanneer je een onderwerp niet al te serieus brengt, zoals Orsato met zijn apen-app, kan dat mensen een duwtje in de juiste richting geven.” AT/Foto: Nadine Kooiker