SWIP.NL, een vakorganisatie ter behartiging van de belangen van vrouwelijke filosofen aan universiteiten, is gisteren in Amsterdam opgericht.

De Society for Women in Philosophy (SWIP) heeft als doel de zichtbaarheid van vrouwen in de filosofie te vergoten, barrières voor hen weg te nemen, netwerkmogelijkheden te bieden en om te protesteren tegen discriminatie van vrouwen in de filosofie. Was dat dan nodig? Ja, zegt filosoof Annemie Halsema van de Vrije Universiteit, een van de vijf oprichters.

Weinig zichtbaar

Op hogere posities aan filosofiefaculteiten zitten namelijk maar weinig vrouwen. Dat is nog minder dan op andere vakgebieden, zeker vergeleken met de andere geesteswetenschappen. Zo zijn er van de negentien Rotterdamse filosofen met een vaste aanstelling maar twee vrouw (Ingrid Robeyns en Maureen Sie). Halsema: “Ook op filosofiecongressen zijn er veel vaker mannelijke sprekers. Verder komen er in handboeken over filosofie maar weinig vrouwelijke filosofen voor, terwijl ze er wel zijn, zeker in de twintigste eeuw.”

De organisatie verzamelt gegevens van aantallen vrouwen die in de filosofie werken en in welke functie, en er worden lijsten van interessante vrouwelijke filosofen opgesteld die bijvoorbeeld op congressen kunnen spreken. Ook wordt gedacht over een mentorsysteem om jonge vrouwelijke wetenschappers te begeleiden en wordt een website opgezet.

Aanleiding voor de oprichting is de vorig jaar verschenen bundel ‘Vrouwelijke filosofen: een historisch overzicht’. In 1972 werd al de Amerikaanse SWIP opgericht en ook in Engeland en Canada bestaat de organisatie. Inmiddels zijn er tien mensen actief bij de organisatie, onder wie filosoof Maureen Sie van de EUR en Universiteit Leiden.

Automatische piloot

Ingrid Robeyns, hoogleraar filosofie aan de EUR was als directeur van de Nederlandse Onderzoekschool Wijsbegeerte aanwezig bij de oprichting. Ze vertelt achter de zaak te staan. Vrouwen worden volgens haar namelijk vaak vergeten of over het hoofd gezien. “Dat is unfair voor vrouwen en schadelijk voor het vakgebied”, zegt ze. “Er zitten geen kwade bedoelingen achter, het gebeurt niet opzettelijk, maar de gevolgen zijn wel kwalijk.”

Ook zijzelf merkt dat ze er op moet letten. “Leiderschap en succes worden bijvoorbeeld sneller geassocieerd met mannen, terwijl een vrouw al snel een schaap met vijf poten moet zijn. Als ik een goede spreker voor een congres zoek, denk ik ook vaak eerst aan een man. Als je dit weet, kun je er rekening mee houden en je zelf ertegen beschermen.” TL