De Rotterdamse studentenroeivereniging Skadi heeft haar zinnen op de lange termijn gezet, maar het enthousiasme is niet minder groot op de club. Dit weekend is één van de belangrijkste wedstrijden van het jaar voor de studentenroeivereniging.

Op zondag 7 april vindt de 130e editie van de Nationale Universiteitsroeiwedstrijd Varsity plaats in Houten. Van 2006 tot en met 2010 had de ‘Oude Vier’-ploeg een winning streak. Vijf maal op een rij haalden de Rotterdamse roeiers de eerste plaats op het hoofdonderdeel van de Varsity. Daar kwam in 2011 een einde aan toen dit team werd afgewisseld met nieuwe roeiers.

Ervaring

De huidige Oude Vier zijn wat aan de jonge kant en daarom lijkt het volgens Skadi-bestuurslid Harry van Vliet niet realistisch om een overwinning te verwachten op de oudere teams. “Het is vooral een kwestie van ervaring. Die ontbreekt nog bij de huidige ploeg en daarom kijken wij vooral naar de toekomst.” Skadi verwacht dat haar ploeg over een aantal jaar rijp zal zijn voor de overwinning. Wel denkt  de club zich in ieder geval door de eerste ronde heen te roeien en een finaleplaats te kunnen halen.

Varsity

De Varsity is het oudste en grootste roeievenement van Nederland, waarvan Skadi er in totaal acht heeft gewonnen. Vrijwel alle studentenroeiverenigingen in Nederland doen er aan mee en er komen elk jaar zo’n vijfduizend bezoekers op af.  De ‘Oude Vier’ bestaan meestal uit de beste roeiers van een vereniging en vormen het hoofdevenement, maar er zijn ook wedstrijden met andere teams, zoals de eerstejaars acht en de vrouwenteams.

Sfeer

Ondanks de verwachtingen is het enthousiasme hoog bij Skadi. Een groot deel van de vereniging reist mee naar Houten om haar clubgenoten vanaf de kant aan te moedigen. “De hele club kijkt uit naar dit weekend. Deelname is altijd een grote eer.” AT