Twaalf jonge, talentvolle wetenschappers van de EUR zijn geselecteerd om voor vijf jaar in het Young Erasmus netwerk te zitten.

Het is de bedoeling dat ze interdisciplinaire samenwerkingsverbanden gaan stimuleren, het bestuur zullen adviseren over het wetenschapsbeleid en zitting nemen in jury’s voor prijzen en subsidies. Er worden elk jaar vijf leden benoemd; uiteindelijk zal het netwerk vijfentwintig leden tellen.

De eerste leden zijn: Jeroen Temperman (ESL), Liesbeth van Rossum (Erasmus MC), Andrea Woltman (Erasmus MC), Menno van Zelm (Erasmus MC), Sjoerd van Tuinen (FW), Ellen van der Poel (iBMG), Patrick Verwijmeren (ESE), Renske Keizer (FSW), Peter Scholten (FSW), Payal Arora (ESHCC), Stijn Reijnders (ESHCC) en Wendy van Ginkel (RSM).

Ideeën

De jury heeft gekeken naar hun CV en internationale academische invloed, passie voor wetenschappelijk onderzoek en hun ideeën en enthousiasme voor het netwerk, wetenschapsbeleid en interdisciplinaire samenwerking.

“Het is een eer om deel te kunnen nemen aan het netwerk”, reageert Patrick Verwijmeren (30) van de afdeling Business Economics, vanaf een conferentie in Melbourne in Australië waar hij keynote speaker was. Hij is tot nu toe de enige hoogleraar van het stel – en denkt hij misschien wel de jongste van Nederland op het moment.

Wetenschapsbeleid

“Ik ben voorgedragen door mijn faculteit”, mailt hij. “Ik denk door mijn onderzoekskwaliteiten, en ik heb op verschillende binnenlandse en buitenlandse universiteiten gewerkt en kan vanuit mijn ervaringen aldaar denk ik nuttig advies geven over wetenschapsbeleid.” Ook vertegenwoordigde hij de EUR al in zijn studententijd als Erasmus Ambassador.

Een privilege om deel uit te maken van deze groep, noemt Payal Arora (38), universitair docent van Media and Communication het. Ook zij zit in het buitenland voor haar werk, namelijk in Duitsland voor een samenwerking met het Goethe instituut.

Bruisende omgeving

“Het is de bedoeling dat we een plan maken voor de EUR om nationaal en internationaal een prominentere positie in te nemen”, vertelt ze. “De richting en kwaliteit van het onderzoek is daarvoor heel belangrijk. Er moeten strategische maatregelen genomen worden om een bruisende en concurrerende omgeving voor wetenschappers en studenten te bevorderen.”

Een voordeel voor Young Erasmus is dat ze een netwerk in drie landen heeft: ze is geboren in India, heeft veel van haar onderzoek daar uitgevoerd en heeft in de Verenigde Staten gestudeerd en gewerkt aan universiteiten. Ook heeft ze veel ervaring met het aantrekken van financiering van verschillende organisaties.

Jonge Akademie

De eerste bijeenkomst moet nog plaatsvinden, maar de leden hebben inmiddels contact gelegd via internet. Het idee van het netwerk komt van De Jonge Akademie van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschappen (KNAW). Aan de Universiteit Twente, de Universiteit van Wageningen en de Universiteit Maastricht bestaan al vergelijkbare netwerken.TL