Wat maakt Marlies Dekkers, Willem Middelkoop of Mei Li Vos gelukkig? Hierover kunnen  studenten hen alles vragen tijdens een heuse meet and greet tijdens de EFR Business Week.

Succes en een goed inkomen. Dat verwachten de meeste studenten van hun carrière. Toch hoef je niet altijd gelukkig te worden van geld en een mooi kantoor en dito auto, denkt Jesse Vonk, die de meet and greet organiseert. Blijer word je misschien van creatief bezig zijn, mensen helpen of een werkweek van 30 uur in plaats van het dubbele.

Vonk hoopt dat studenten door de rondetafelgesprekken met twintig bekende Nederlandse ondernemers, politici en journalisten beter gaan nadenken over wat hen gelukkig maakt. “Wellicht maken ze daardoor andere keuzes na hun studie.”

‘Streef altijd naar meer’

De gesprekken tussen acht studenten en twee sprekers in de Burgerzaal van het Rotterdamse Stadhuis worden aangezwengeld door stellingen, zoals ‘Mensen die meer dan 8 uur per nacht slapen zijn niet ambitieus’ of ‘Je moet altijd naar meer en beter streven’. In de drie rondes van ongeveer 40 minuten wordt gesproken over geluk, ambitie en succes. In totaal kunnen tachtig studenten zich opgeven en selectie gebeurt op basis van motivatie.

Dilemma game

’s Middags mogen de studenten zelf ook aan de bak met de ‘Dilemma game’. Twee studenten moeten bijvoorbeeld kiezen tussen ‘Studie op Harvard’ of ‘Twee jaar op wereldreis’. Twee sprekers mogen zich buigen over wat je verder brengt: ‘Een goed stel hersens’ of ‘Veel contacten’. 

Marlies Dekkers, Mei Li Vos en Willem Middelkoop

Bonte verzameling sprekers

Burgemeester Ahmed Aboutaleb, journalist Barbara Barend, VVD’er Pieter Duisenberg en presentatrice Lauren Verster; om de bonte verzameling aan sprekers bij elkaar te krijgen, heeft Vonk hard moeten werken. Hij benaderde hen allemaal met zijn wens om medestudenten te inspireren en heeft zijn idee voor de dag nog in een gesprek toegelicht. “Ze krijgen er niets voor betaald, dus ik moest hen echt overtuigen dat ze hierheen moeten komen. Ze moeten het oprecht leuk vinden om in contact te komen met studenten.”

Wat is jouw spark?

Meer dan andere jaren wil de Business Week studenten aansporen om goed na te denken wat zij leuk vinden en niet blind te kiezen voor een traineeship bij een multinational. Met andere woorden, het vinden van jouw spark is het motto van het evenement, maar uiteraard is er ook gelegenheid om in contact te komen met bedrijven. Inschrijven voor de activiteiten kan vanaf vandaag. LJ