Is het de onnozele Paulien of de fanatieke Kees? Het programma ‘Wie is de Mol?’ trekt opnieuw veel kijkers en daar speelt EUR-student Job Wieles handig op in. Hij organiseert spellen waarin deelnemers op zoek gaan naar hun ‘mol’.

Hoe ben je op het idee gekomen?

“Ik was altijd al fan van het programma. Toen ik april vorig jaar een ‘Wie is de Mol’-spel organiseerde op kamp met mijn studentenvereniging ‘Vegetist ’ uit Tilburg is het balletje gaan rollen: deelnemers waren achteraf enorm enthousiast en zelf heb ik veel plezier beleefd aan de voorbereiding. Ik dacht: hier wil ik meer mee doen.”

Hoe ziet je spel er uit?

“Dat is heel erg afhankelijk van de wensen van klanten, aangezien ik de spellen op maat maak. Het proces gaat als volgt: op basis van de aanvraag die ik binnenkrijg bepaal ik wat voor type programma het meest geschikt is. Denk hierbij aan: buiten of binnen, veel sociale interactie of niet, de tijdsduur en in welke stad het georganiseerd moet worden. Aan de hand van deze informatie bedenk ik wat voor bijzondere mogelijkheden er zijn in de stad en hoe ik het programma daar omheen kan bouwen.”

Wie zijn je klanten precies?

“Dat verschilt. Ik heb spellen georganiseerd voor een kleine groep vriendinnen tot grote groepen op vrijgezellenweekend. Afgelopen weekend was dat voor een groep van 17 dames, dat is al redelijk groot hoor. Groter dan 20 heb ik nog niet meegemaakt.”

Maak je al winst?

“Ja, ik houd er wel wat aan over maar ik kan daar nog niet van leven. In de eerste paar maanden was dit in totaal zo’n 200 euro. Daar heb ik destijds maar een paar handdoeken van gekocht. De orders worden nu wel groter merk ik: gemiddeld ontvang ik groepen van tussen de 10 en 15 personen.”

Je hebt een handboek uitgebracht waarmee mensen hun eigen spel kunnen opzetten. Is dat niet ontzettend stom?

“Mijn eerste motivatie is om het plezier van het spel, maar ook het organiseren ervan te delen. De verkoop van het handboek levert een fijne vergoeding op. Er blijven altijd groepen die het spel niet zelf willen organiseren, maar graag wat meer betalen voor een volledig verzorgde activiteit.” LJa