De organisatie van de Batavierenrace roept dit jaar de deelnemers op om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. Toch moet het geen sponsorloop worden.

Deelnemers van de 41e Batavierenrace – de jaarlijkse estafetteloop voor studenten van Nijmegen naar Enschede – kunnen geld inzamelen voor de stichting, die daarmee onderzoek naar kankerbestrijding op de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Twente wil financieren. “Bij het hele bestuur leefde het idee om iets Serious Request-achtigs te doen,” aldus voorzitter Leon Schipper. “We zien dat andere lopen ook geld inzamelen voor goede doelen en wilden een steentje bijdragen.” Bij toeval, via via, kwam KWF op hun pad, vertelt Schipper. Toch ziet hij wel raakvlakken: “Bijna iedereen kent wel iemand met die nare ziekte, en op deze manier kunnen we bijdragen aan onderzoek in Nijmegen en Enschede.”

Geen sponsorloop

’s Werelds grootste estafetteloop en het grootste studentenevenement van Nederland wil niet zelf het geld inzamelen, maar laat het aan de deelnemers over. “Het is niet de bedoeling dat de Batavierenrace een sponsorloop wordt, dus ieder deelnemend team mag zelf bepalen of, hoe en hoeveel geld er wordt ingezameld.” Teams die goed ‘cashen’ worden beloond met een presentje, maar Schipper kan nog niet zeggen wat dat is. Op een ranglijst wordt bijgehouden hoeveel de teams binnenhalen, dus er is zelfs een extra wedstrijdelement, aldus Schipper.

Wachtlijst

De Batavierenrace gaat van start op 27 april en het parcours loopt van de campus van de Radboud Universiteit naar de campus van de Universiteit Twente. Ieder jaar nemen zo’n 8.500 mensen deel, grotendeels studenten. Ook dit jaar is er weer volop animo voor het evenement: de inschrijving is inmiddels gesloten en er staan 2.000 mensen op de reservelijst. TF