Oppositiepartijen in de Tweede Kamer willen een hoorzitting over het afschaffen van de basisbeurs. Maar voor de coalitiefracties komt dat voorstel te vroeg.

Nu de regering van plan is om de basisbeurs te vervangen door een leenstelsel, zou de Tweede Kamer een hoorzitting moeten organiseren, opperde D66 vandaag. Dan kunnen alle betrokkenen – bijvoorbeeld onderwijsinstellingen, studenten en ouderverenigingen – vertellen wat ze van de plannen vinden.

Te vroeg

Maar de regeringspartijen zien het nut er niet van in. “De regering heeft nu alleen nog maar een brief over de hoofdlijnen gestuurd”, zegt Mohammed Mohandis van de PvdA. “Daar gaan we binnenkort over debatteren. Dan hoeven we niet op stel en sprong een hoorzitting te organiseren; dat zou alleen maar vertraging opleveren. Als we vinden dat we niet genoeg informatie hebben, kunnen we altijd nog de betrokkenen uitnodigen tegen de tijd dat er een wetsvoorstel is. In de tussentijd spreek ik zelf met studenten en onderwijsinstellingen.”

Richting bepalen

Daar denkt D66 anders over. “Met zo’n hoorzitting moet je niet wachten tot alles is dichtgetimmerd”, zegt Kamerlid Paul van Meenen. “Juist aan het begin van het proces bepaal je de richting. Maar goed, nu organiseer ik mijn eigen hoorzitting. Maandag praat ik op mijn werkkamer met de voorzitters van HBO-raad, VSNU, LSVb en ISO.”

Lessen uit de langstudeerboete?

Ook SP-kamerlid Jasper van Dijk wil liever niet wachten. “Toen de langstudeerboete eraan kwam, pleitte ik samen met de PvdA voor een hoorzitting. De toenmalige regeringspartijen hielden het tegen. Nu zit de PvdA in de regering en doet ze opeens hetzelfde. Misschien moeten we net als toen een eigen, informele bijeenkomst houden.”

Zijn de meningen niet allang bekend? SP’er Van Dijk denkt van niet. “Er valt nog heel veel over te zeggen. Vallen masterstudenten eronder? En de huidige studenten? Hoe zit het met de ov-kaart? Daar kun je betrokkenen over aan het woord laten. Als de SP in de regering zat, zouden we zoiets nooit tegenhouden.” HOP