Rotterdamse studenten betalen een te hoge afvalstoffenheffing, vindt het CDJA. De lokale jongerenafdeling van het CDA pleit voor vrijstelling voor studenten.

De Rotterdamse student moet diep in de buidel tasten om zijn afval op te laten halen. Te diep, als het aan de lokale jongerenafdeling van het CDA ligt. De afvalstoffenheffing is veel hoger dan in andere steden. Dit jaar bedraagt de gemeentelijke belasting maar liefst 339,90 euro. William van Wijngaarden, CDJA-bestuurslid en EUR-student, vindt het onrechtvaardig dat studenten zo’n hoog bedrag betalen. “De afvalstoffenheffing wordt gebruikt als melkkoe. Ten opzichte van twee jaar geleden is de belasting 30 procent gestegen.”

Eerlijker

In andere steden wordt vaak onderscheid gemaakt naar de grootte van het huishouden, waardoor studenten veel goedkoper uitkomen. “Het zou veel eerlijker zijn als de gemeente zo’n onderscheid maakt. Een alleenwonende student produceert veel minder afval dan een gezin, maar betaalt wel hetzelfde”, aldus Van Wijngaarden. Ook de regels omtrent het aanvragen van kwijtschelding zijn hem een doorn in het oog. “Het is voor veel studenten momenteel niet mogelijk om de afvalstoffenheffing kwijt te laten schelden. Verhuurders verrekenen de heffing in de huur, maar als kamerbewoner kun je geen kwijtschelding aanvragen.” Sinds vorig jaar wordt de heffing opgelegd aan de verhuurder. Voorheen werd de rekening naar één bewoner gestuurd, die het dan met zijn huisgenoten kon verrekenen.

Vrijstelling

De gemeenteraad moet de afvalstoffenheffing van 339,90 euro nog bespreken. Het CDJA pleit daarom alvast voor vrijstelling. Van Wijngaarden: “Door de invoering van een sociaal leenstelsel en afschaffen van de OV-kaart zullen studenten het al moeilijk genoeg krijgen.”