Het afgelopen half jaar hebben ruim tweeduizend barvrijwilligers van sociëteiten de cursus verantwoord alcohol schenken gevolgd. Dat zijn er meer dan verwacht.

De cursus was vanuit de Drank- en Horecawet al verplicht voor alle studenten die wel eens een bardienst draaien op hun sociëteit, maar is sinds juni eenvoudig te volgen via de website van de Landelijke Kamer van Verenigingen. De doelstelling van de LKvV was dat er in één jaar tijd duizend certificaten zouden worden behaald, maar inmiddels zijn dat er al dubbel zoveel.

Makkelijke vragen

De cursus bestaat uit twintig vragen die per test kunnen variëren. De vragen gaan bijvoorbeeld over of een biertje meer alcohol bevat dan een glaasje jenever, hoe lang alcohol in je bloed blijft en of je als barkeeper strafbaar bent als je alcohol schenkt aan iemand onder de 16 (ja!)?

EM deed de test in 15 minuten en zag dat je sommige vragen eenvoudig zonder voorkennis kunt maken. Als je een vraag fout beantwoord, worden de regels of instructies nog eens toegelicht en je kunt de vraag opnieuw maken. Wie meer dan 4 fouten maakt, krijgt geen certificaat, maar kan net zo lang herkansen tot het is gelukt. Heeft zo’n certificaat dan wel waarde?

Studenten moeten geïnstrueerd zijn

Jazeker, vindt LKvV-voorzitter Jan van ’t Westende, want het halen van de test geeft aan dat de student geïnstrueerd is en daar gaat het om. De vragen dekken de lading van wat een barkeeper moet weten en dat dat soms open deuren zijn vindt hij niet zo relevant. “Uiteindelijk willen de dat zoveel mogelijk barkeepers de regels kennen en bijvoorbeeld ‘nee’ verkopen wanneer dat nodig is.”

Daarom vindt Van ’t Westende het ook niet erg dat sommigen de test meerdere keren maken voordat ze slagen. “Wie een fout maakt, leest nogmaals de regels en instructies, waardoor de informatie beter blijft hangen.”

Alcoholbeleidsdag

De online-cursus is in samenwerking met de Stichting Verantwoord Alcoholgebruik ontwikkeld. Jaarlijks organiseert de LKvV een ‘alcoholbeleidsdag’ voor nieuwe bestuurders. Er geldt voor alle verenigingen een ‘alcoholbestuursreglement’. HOP/LJ