Het was weer goed raak de afgelopen dagen. De sneeuw gooide voor veel treinreizigers roet in het eten; aangepaste dienstregelingen, uitgevallen treinen en flinke vertragingen. Op de EUR is men naarstig op zoek naar oplossingen.

Wetenschappers van verschillende disciplines onderzoeken de oorzaken van verstoringen op het spoor. Hoogleraar Bestuurskunde Joop Koppenjan: “Verstoringen duren nu langer dan nodig. Het moet mogelijk zijn om na een storing sneller weer volgens de dienstregeling te rijden.” Verbeteringen zijn mogelijk, denken Koppenjan en zijn college Lasse Gerrits. In opdracht van ProRail zijn zij de komende jaren zoet met het onderzoek Managing Complex System Disruptions.

Kan die trein niet een minuutje wachten?

Ook Rotterdamse bedrijfskundigen en economen zijn volop bezig met onderzoek naar het functioneren van dienstregelingen. Twan Dollevoet bijvoorbeeld, promoveerde vorige week bij de Erasmus School of Economics op zijn  onderzoek Delay Management and Dispatching in Railways. In zijn studententijd zag hij bij het vele reizen regelmatig de trein waarop hij moest overstappen voor zijn neus wegrijden. Waarom kan die trein niet een minuut wachten, vroeg hij zich dan gefrusteerd af. Dat leidde uiteindelijk tot zijn proefschrift.

Kunnen we al onze hoop op deze wetenschappers vestigen en behoren treinvertragingen binnenkort tot het verleden? Lees het in Erasmus Magazine #10, dat vandaag in de bakken verschijnt.