Hoewel de meeste mensen door de kou en sneeuw aan schaatsen denken, beginnen fanatieke hardlopers deze week met het trainen voor de Rotterdam Marathon op 14 april.

Studenten, medewerkers en alumni die mee gaan doen en nog trainingsmaatjes zoeken, kunnen zich aansluiten bij drie EUR-initiatieven:

Erasmus Sponsorloop

Georganiseerd door de Erasmus School of Economics, maar iedereen die een linkje heeft met de universiteit kan zich aanmelden voor de sponsorloop. Je kunt als individu meedoen als je de hele marathon van ruim 42 kilometer wilt lopen, of als team van vier, waarbij de lopers elk de tien kilometer rennen.

Elke individuele loper en elk team moet minimaal honderd euro inleggen als sponsorgeld en via het Erasmus Education Fund wordt de opbrengst gedoneerd aan het landelijke initiatief ‘Playing for Success’. Daarmee kunnen leerlingen in de leeftijd van 9 tot 14 jaar hun leerprestaties in taal, rekenen en ict verbeteren. Het gaat daarbij om leerlingen die achterblijven in hun prestaties in vergelijking met hun leeftijdsgenoten.

Trainer Jon Dahl Tomasson

In de voorbereiding op deze sponsorloop kunnen lopers meedoen aan gezamenlijke trainingen en workshops. De eerste sessie is op 25 januari onder leiding van oud-voetballer Jon Dahl Tomasson, tegenwoordig assistent-trainer bij voetbalclub Excelsior, waar de training ook zal starten.

Opstap naar eeuwfeest

ESE-medewerker Jan-Willem van Putten heeft het initiatief genomen voor de sponsorloop en gaat zelf voor de hele marathon. Hij ziet deze eerste editie als pilot en hoopt volgend jaar, als de universiteit en de economische faculteit 100 jaar bestaan, op een EUR-brede sponsorloop. Hij is daarover al in gesprek met onder andere de Rotterdam School of Management, die dit jaar nog een eigen loopgroep hebben (zie onder).

De start van de Rotterdam marathon in 2012

RSM Marathon Team

De Rotterdam School of Management zal met de slogan ‘I WILL Keep RSM Running Strong!’ voor het vierde jaar een RSM-delegatie afvaardigen voor de marathon. Deden er vorig jaar 120 lopers mee (studenten, medewerkers en alumni), kartrekker Eugène Kerpen hoopt dit jaar op 200 aanmeldingen. Tot nu toe hebben zich 75 mensen ingeschreven, maar aanmelden kan tot vlak voor 14 april.

Groepsgevoel

In samenwerking met Erasmus Sport kunnen RSM-lopers (beginners en gevorderden) tot aan de marathon samen trainen op dinsdagen; vanmiddag is de eerste sessie gepland. De training is niet verplicht, maar volgens Kerpen kan het bijdragen aan het groepsgevoel. En dat laatste is juist een van de redenen voor het vormen van een RSM-hardloopteam: “Als we tijdens de marathon allemaal in ons RSM-shirt lopen, geeft dat een gevoel van saamhorigheid en tegelijkertijd kunnen we op deze manier onze verbondenheid met de stad tonen”, zegt Kerpens enthousiast. 

Train met EUR Roadrunners

De studentenhardloopvereniging EUR Roadrunners verzorgt vanaf maandag 14 januari elke maandag- en woensdagavond een beginnersclinic voor iedereen die afstanden wil kunnen lopen van 0-5 en 5-10 kilometer.

Kosten zijn €15,- en je moet beschikken over een geldige sportpas die minimaal drie maanden geldig is. Bij inschrijving (kan alleen bij de service desk van het Erasmus Sport Center) dien je je Erasmus sportpas mee te brengen en het cursusgeld direct te voldoen.

Maandagavond 18:45 hebben we baantraining aan het Langepad 16 en woensdagavond 18:45 starten we vanaf het Erasmus Sport Center. LJ