Wil je vrijwilligerswerk doen, maar heb je geen idee wat? Misschien kun je 17 januari gaan wandelen met ouderen, of aanstaande vrijdag verjaardagsboxen gaan inpakken voor kinderen uit arme gezinnen.

De activiteiten zijn voor studenten van de Erasmus Universiteit georganiseerd door Rotterdam Cares. Deze organisatie wil young professionals motiveren om iets te doen voor stadsgenoten: films kijken met ouderen, spelletjes spelen met zwerfjongeren of bijles geven aan scholieren. “Alle activiteiten duren maar een paar uurtjes, zodat studenten en werkenden het makkelijk kunnen inpassen in hun agenda. ‘Geen tijd’ is eigenlijk geen excuus meer” , lacht stadsmanager Debby van der Schuit.

Studenten warm maken

Rotterdam Cares richt zich vooral op young professionals tussen de 25 en 35 jaar, maar aangezien studenten over een paar jaar aan het werk gaan, wil Van der Schuit hen alvast warm maken. Samen met de gemeente Rotterdam, die ook studenten aan de stad wil verbinden, bedacht ze daarom vrijwilligersactiviteiten voor EUR-studenten. Voor Van der Schuit is de universiteit geen onbekend terrein, want tot drie jaar terug studeerde ze zelf op de Rotterdam School of Management.

Knutselen

Haar eerste wapenfeit op campus Woudestein was een knutselactie in restaurant De Carrousel op 18 december. “We vroegen studenten vijf minuten van hun tijd om iets voor een stadsgenoot te betekenen door bijvoorbeeld een kerstkaart te knutselen. Onderwijl kon ik hen mooi vertellen waarom vrijwilligerswerk via Rotterdam Cares ideaal is.”

Studenten knutselen in restaurant De Carrousel

‘Ik laat me verrassen’

Voor januari zijn twee nieuwe activiteiten gepland en derdejaars bedrijfskundestudent Jahidul Islam heeft zich opgegeven voor allebei. Hij kwam de oproep van Rotterdam Cares tegen op de EUR-website en stuurde meteen een mail. “Ik heb nog nooit vrijwilligerswerk gedaan, dus dit leek me ideaal om het eens te proberen.” Hij kijkt vooral uit naar de wandeling met ouderen, want in de tien jaar dat hij in Nederland woont – hij komt uit Bangladesh – heeft hij nooit contact met hen. De student heeft geen verwachtingen: “ik laat me verrassen.” LJ

Wie vrijdagmiddag 11 januari verjaardagsboxen wil gaan inpakken, kan voorafgaand op Woudestein een college bijwonen van hoogleraar Lucas Meijs van de Rotterdam School of Management over het effect van vrijwilligerswerk. Daarna vertrek je met een groep medestudenten richting Keileweg om de boxen te vullen met een cadeau, traktatie voor in de klas, taart, versiering en wat lekkers voor thuis.

Er zijn nog vijftien plaatsen vrij. Wil je meer informatie of je inschrijven, dat kan op de website van Rotterdam Cares.