Studentenorganisatie ISO biedt het kabinet vandaag een petitie aan voor het behoud van de ov-studentenkaart. De oproep is meer dan vijftigduizend keer ondertekend.

De petitie werd begin november opgezet door de 15-jarige Milan van Schaik. “Als de studiefinanciering en het gratis openbaar vervoer verdwijnen, wordt het voor sommige scholieren zelfs onmogelijk om te gaan studeren”, zei hij toen. Samen met het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) eist hij vandaag dat het kabinet de maatregel terugdraait en met alternatieven komt.

Haaks op prestatieafspraken

Als studenten niet meer gratis kunnen reizen, kan dat hen honderden euro’s per maand kosten, waarschuwt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Vanwege het kamertekort kunnen veel studenten namelijk helemaal niet dicht bij hun opleiding wonen. Daarnaast staat het beleid volgens Van Reekum haaks op de prestatieafspraken die vorige maand zijn ondertekend. Daarin staat dat hogescholen en universiteiten juist gaan specialiseren, waardoor studenten langer moeten reizen voor de opleiding van hun keuze.

 

Vervoersbedrijven

Het ISO vraagt zich bovendien af wat de daadwerkelijke opbrengsten zijn van de maatregel. De studentenorganisatie verwacht dat veel studenten minder gaan reizen, waardoor bedrijven als de NS in de problemen zouden komen. Momenteel zorgen de contracten met DUO voor 20 tot 25 procent van de inkomsten uit reizigersvervoer bij de vervoersbedrijven.

De 15-jarige vmbo-scholier wilde zijn petitie in eerste instantie pas aanbieden als hij honderdduizend handtekeningen had verzameld. Dat aantal haalde hij niet. Langer wachten is niet verstandig, omdat deze week de onderwijsbegroting wordt behandeld. HOP/TF

Lees hier het artikel over het afschaffen van de ov-studentenkaart in EM #07