Geen dikke onvoldoendes, maar ook weinig positieve uitschieters. De EUR komt met haar bacheloropleidingen zeer gemiddeld uit de bus in de gisteren gepubliceerde Keuzegids Universiteiten.

Wageningen is wederom de beste Nederlandse universiteit met een score van 72 punten. In de algemene ranglijst volgt de EUR op een vierde plek van de in totaal 14 universiteiten, met 64 punten. De VU en de UvA bungelen onderaan met een onvoldoende.

Individuele opleidingen

Het algemene lijstje zegt niet zo veel. De Keuzegids geeft vooral een beeld van hoe goed de individuele opleidingen door de eigen studenten worden beoordeeld op inhoud, kwaliteit van de docenten, mate van wetenschappelijke vorming en praktijkgerichtheid, studielast, informatievoorziening en faciliteiten. Wat betreft de individuele opleidingen wordt het beeld van de EUR als vrij gemiddelde universiteit bevestigd. Drie bachelors mogen zich de beste van Nederland in hun vakgebied noemen: Econometrie, Bedrijfskunde en Psychologie. Geneeskunde moet een eerste plaats delen met de Nijmeegse evenknie. Vier opleidingen worden als ondermaats beoordeeld: IBCoM, Rechten, Fiscaal Recht en Criminologie scoren een onvoldoende.

Topopleidingen

Nieuw dit jaar is dat de Keuzegids 59 opleidingen het predicaat ‘topopleiding’ oplegt. Psychologie is de enige bacheloropleiding op de EUR die zich een jaar lang ‘top’ mag noemen. Interessant is wel dat alle University Colleges, behalve het Utrechtse Liberal Arts & Sciences, als ‘topopleiding’ worden bestempeld.

Studiekeuze

De Keuzegids Universiteiten is bedoeld om scholieren te helpen bij het kiezen van een studie en geeft een overzicht van alle bacheloropleidingen. De scores zijn vooral gebaseerd op de meningen van studenten. Voor de studentoordelen wordt gekeken naar de resultaten van de Nationale Studenten Enquête. Daarnaast worden de oordelen van de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie meegenomen. TF