De Erasmus universiteit onderzoekt het werk van psycholoog Dirk Smeesters waar eerder nog niet naar gekeken is.

Direct na verschijnen van het onderzoeksrapport naar de fraude op 25 juni liet voorzitter van de onderzoekscommissie Rolf Zwaan weten dat meer onderzoek belangrijk is. Niet alle onregelmatigheden in de data van de hoogleraar, die tot januari bij de Rotterdam School of Management werkte, waren waarschijnlijk al gevonden. “Coauteurs van artikelen met Smeesters benaderden mij omdat ze geen duidelijkheid hadden”, zegt Zwaan vanochtend aan de telefoon.

Emeritus hoogleraar Pim Levelt, die het Tilburgse onderzoek naar de fraude van sociaalpsycholoog Diederik Stapel leidde, uitte gisteren kritiek naar de EUR in een interview met het Hoger Onderwijs Persbureau: 

“De Erasmus Universiteit heeft niet gedaan wat zij had moeten doen. Er zijn twee artikelen ingetrokken, maar de rest van Smeesters’ werk blijft gewoon rondzingen. Als een universiteit een wetenschapper een aantal jaar heeft laten aanrommelen, dan moet zij haar verantwoordelijkheid nemen en het hele oeuvre doorlichten, zoals nu bij Stapel voor het eerst is gebeurd.”

Tot nu toe heeft de universiteit informatie over een nieuwe onderzoekscommissie naar de fraude stilgehouden. Of dat onderzoek al begonnen is, wie de voorzitter is en wanneer het afgerond moet zijn, is nog niet duidelijk. Psycholoog Rolf Zwaan besloot het vervolgonderzoek niet te leiden omdat hij zich nu op zijn eigen onderzoek wil richten.

De EUR moet ook nader onderzoek doen naar de publicaties van de medicus Don Poldermans, die eerder bij de EUR werd ontslagen wegens fraude met onderzoeksdata. “Voor de medische wetenschap is het belangrijk dat wordt vastgesteld welke wetenschappelijke artikelen van Poldermans frauduleus zijn.” Dit zegt Hans Clevers, president van de Koninklijke Nederlandse Akademie van Wetenschapppen (KNAW), vandaag in NRC Handelsblad.

De Erasmus Universiteit reageerde aan het eind van de middag met een persbericht. Hierin zegt rector magnificus Henk Schmidt: “In tegenstelling tot wat in de media wordt bericht nemen de Erasmus Universiteit en Erasmus MC wel degelijk maatregelen om mogelijke schendingen van wetenschappelijke integriteit zo grondig mogelijk nader te onderzoeken – en indien nodig aan te pakken. Wetenschappelijke fraude moet hard worden aangepakt.” TL