De Erasmus Universiteit wil de zaak rond het vertrek van Tariq Ramadan laten rusten. De universiteit gaat niet in hoger beroep tegen de uitspraak van de rechter dat de universiteit Ramadan in 2009 onterecht heeft ontslagen. De universiteit moet de voormalig gasthoogleraar een schadeloosstelling van ruim 20.000 euro betalen.

Op 7 november deed rechtbank in Rotterdam uitspraak in de zaak die Tariq Ramadan had aangespannen tegen de universiteit. Hij stelde dat zijn gasthoogleraarschap in 2009 onterecht is ontbonden en dat hij daardoor materiële en reputatieschade door heeft opgelopen. De rechter stelde hem in het gelijk, en zegt in het vonnis dat de Erasmus Universiteit onrechtmatig jegens Ramadan heeft gehandeld door plots, zonder hem te horen, zijn gasthoogleraarschap in te trekken.

EUR zat fout

Afgelopen januari werd onder andere rector Henk Schmidt gehoord die, destijds als decaan van de sociale faculteit, in een telefoongesprek Ramadan heeft aangespoord te stoppen met zijn werk voor Press TV. De rechter oordeelde echter dat Schmidt niet duidelijk genoeg heeft gemaakt dat hij binnen 24 uur een besluit hierover van Ramadan verwachtte. Ook heeft de universiteit nagelaten dit in een mail aan Ramadan te bevestigen, op het moment dat de gasthoogleraar aangaf pas na drie weken te willen reageren op de kwestie. De vergoeding van 10.000 euro die Ramadan had geëist om de geleden reputatieschade te vergoeden, wees de rechter af.

Oneerlijk en onrechtvaardig

Ramadan reageert verheugd op de uitspraak. Op zijn website zegt hij: ‘De overwinning op de Erasmus Universiteit is een duidelijke erkenning dat het ontslag oneerlijk en onrechtvaardig was.’ Eerder bepaalde de rechter in de zaak tussen Ramadan en de gemeente Rotterdam, dat het ontslag wel terecht was. Het hoger beroep dat Ramadan tegen deze uitspraak heeft aangespannen, loopt nog.

Waar ging het ook al weer over?

Tariq Ramadan – Zwitsers filosoof – werd in 2007 benoemd tot gasthoogleraar Burgerschap & Identiteit aan de sociale faculteit van de EUR. Het gasthoogleraarschap hing samen met de aanstelling van Ramadan als integratieadviseur van het gemeentebestuur van Rotterdam. De gemeente betaalde Ramadan, hij was niet in dienst van de universiteit.

In augustus 2009 – ten tijde van de bloedig neergeslagen demonstraties in Teheran – werd bekend dat Ramadan een programma maakte voor Press TV, eigendom van de Iraanse overheid. Er ontstond grote commotie in de Rotterdamse gemeenteraad. De gemeente besloot Ramadan te ontslaan, de universiteit sloot zich hier bij aan en ontbond het gasthoogleraarschap. In een gezamenlijk persbericht zegden gemeente en universiteit Ramadan de wacht aan. WG

Lees de analyse morgen in EM #7 en kijk hier voor het dossier over Tariq Ramadan.