De ontslagen hoogleraar Diederik Stapel gaat een boek publiceren. Hij zou daarin tekst en uitleg geven over de grootschalige fraude waarmee hij vorig jaar in opspraak raakte.

Oplettende twitteraars zagen het gisteren al: op de websites van Bruna en Free Record Shop staat een boek van Diederik Stapel aangekondigd. Ontsporing zou het gaan heten, en het kan al gereserveerd worden. Volgens de website van de Free Record Shop verschijnt het boek op 30 november.

Ontspoorde wetenschap

In eerste instantie dachten veel mensen dat het om een grap ging. Maar wetenschapsjournalist Frank van Kolfschooten, die recent het boek Ontspoorde wetenschap publiceerde (lees hier de voorpublicatie), schrijft op zijn blog dat het echt waar is. Vorige week hoorde hij dat het boek op korte termijn verschijnt, inmiddels zou een tweede bron dit hebben bevestigd. Ook is er al een ISBN-nummer en prijs opgevoerd voor het boek.

Onderzoek

Uitgeverij Prometheus, waar het boek zal verschijnen, wil nog niets zeggen. Naar de fraude van Diederik Stapel is het afgelopen jaar uitgebreid onderzoek gedaan. Vanmiddag wordt het gezamenlijke eindrapport van drie onderzoekscommissies gepubliceerd. Daarna zal volgens een woordvoerder van de uitgeverij meer duidelijk worden.

Persconferentie

Stapel werkte aan de Universiteit van Amsterdam, de Rijksuniversiteit Groningen en Tilburg University. Om 13.00 uur ontvangen de rectores magnifici van de universiteiten het eindrapport. De persconferentie is live te volgen op Journaal24 en Omroep Brabant. HOP/TF