Studenten krijgen voortaan gratis tips van juristen over zaken die hen aangaan op een speciale pagina van het Juridisch Loket.

“Jongeren willen vaak snel informatie die meteen duidelijk is en gericht is op hun situatie”, zegt Liesbeth Limpens, pr- en communicatieadviseur van het Juridisch Loket. “Dat kan gaan over een kamer huren, over bijbanen of studiefinanciering.” Met de tips op de website kunnen studenten onder andere controleren of ze niet te veel betalen en zo ja, hoe ze dat kunnen aanvechten. Hiervoor kunnen ze verschillende voorbeeldbrieven gebruiken.

Problemen met de huisbaas

De studentenpagina staat op dit moment in het teken van kamerhuur, met artikelen over onder andere:

–    waar moet ik op letten als ik een kamer huur?

–    wat moet ik weten over wonen in een studentenhuis?

–    waarover kan ik problemen met de huisbaas krijgen?

Binnenkort zal het onderwerp ‘bijbanen’ uitvoerig worden behandeld; wat zijn je rechten bij ontslag en kun je daartegen bezwaar maken. De onderwerpen ‘studiefinanciering’ en ‘abonnementen voor je mobiele telefoon’ staan voor de toekomst gepland.

Kennismaken

Het Juridisch Loket wil studenten op deze manier alvast laten kennismaken met deze dienstverlening, zodat ze weten dat ze ook in de toekomst gratis juridisch advies kunnen krijgen. “Veel problemen kun je voorkomen of makkelijker oplossen als je op tijd juridisch advies vraagt. Nu gaat het bij studenten om bijvoorbeeld kamerhuur, maar later kunnen ze ook te maken krijgen met een echtscheiding”, zegt Limpens.

Tot 16 november kunnen studenten tussen de zestien en vijfentwintig jaar de kamerquiz doen op de website en daarmee maken ze kans op één maand kamerhuur. CW

Het Juridisch Loket is een stichting die mensen gratis juridisch advies geeft.