Hidde-Jan Beukers is mr.-drs.-student en koppelt sinds mei studenten aan jongeren met een verstandelijke beperking voor de organisatie ‘Best Buddies’

Wat is de bedoeling van de vriendschap?

Beukers: “Elke twee weken ondernemen de student en de cliënt een activiteit, zoals taart eten, naar de bioscoop, of sporten. Het kan van alles zijn, als beiden het maar leuk vinden. In de andere week hebben de buddies telefonisch contact. In principe duurt een buddyvriendschap een studiejaar. Nu telt de EUR zes buddykoppels, ik streef naar vijftien.”

Zitten studenten daar op te wachten?

“Studenten kunnen prima zelf een vriendenkring opbouwen, maar dat is lastiger voor jongeren met een beperking. Als je hen een sociale cirkel laat tekenen, staat daar bijvoorbeeld ook de buschauffeur in, omdat die altijd ‘goedemorgen’ zegt. Daarom vinden deze jongeren een vriendschap met een student geweldig; ze kijken echt uit naar de activiteit. En door de groepsactiviteit, die twee keer per jaar wordt georganiseerd voor meerdere koppels tegelijk, leren de jongeren ook elkaar kennen. Daardoor staan er na een jaar al meer mensen in hun sociale cirkel.“

Waar let je op bij het koppelen?

“Op basis van interesses maak ik op papier een match, en in een gesprek moet blijken of de student en cliënt echt een klik hebben. In principe koppelen we jongens aan jongens en meisjes aan meisjes, omdat ik merk dat cliëntjongens snel verliefd worden, en dat maakt een gewone vriendschap lastig.”

Hidde-Jan Beukers

Krijgen studenten nog een ‘gebruiksaanwijzing’ mee van hun buddy?

“Nee, in principe hoeven zij niet te weten wat de beperking is; ze zijn een vriend en geen hulpverlener. Ze moeten vooral samen lol kunnen maken.”

Als je buddies wilt ontmoeten, kan dat op 15 november rond borreltijd in campuscafé ‘In de Smitse’.