Al meer dan 45.000 mensen tekenden een petitie tegen het afschaffen van de OV-studentenkaart.

De petitie is een initiatief van de 15-jarige scholier en internetondernemer Milan van Schaik. “Studeren wordt moeilijker door de plannen in het regeerakkoord. Als de studiefinanciering en het gratis openbaar vervoer verdwijnen, wordt het voor sommige scholieren zelfs onmogelijk om te gaan studeren”, zegt Milan. Hij heeft met de petitie een duidelijk doel voor ogen: “Bij 100.000 handtekeningen wil ik ze aanbieden aan Mark Rutte en Diederik Samsom.”

Het afschaffen van de gratis OV-studentenkaart was een van de verrassingen in het maandag gepresenteerde regeerakkoord. In 2015/2016 wordt de kaart omgezet in een kortingskaart. Deze maatregel komt bovenop het afschaffen van de basisbeurs in september 2014. Gezamenlijk moeten deze bezuinigingen structureel meer dan 1,2 miljard opleveren. TF