“Ik geef Rotterdam een gezicht”, zegt Naomi van Heck, een 17-jarige VWO-scholier en de persoon achter het fotografie project ’Humans of Rotterdam’. In het project draait het allemaal om het schieten/maken van portretfoto’s van bekende en onbekende Rotterdammers.

Van Heck is geboren en getogen in Rotterdam en is momenteel een middelbare scholier aan het Rudolf Steiner College. “Het grappigste vind ik als mensen erachter komen dat ik de fotograaf van ’Humans of Rotterdam‘ ben”, zegt Van Heck. Veel mensen denken dat er meerdere professionele fotografen achter zitten. “En dan zien ze opeens een meisje van 17 voor zich, die met een camera in haar eentje door de stad zwerft”, zegt Van Heck glimlachend.

Waarom ’Humans of Rotterdam’?

Op 16-jarige leeftijd kwam Van Heck in aanraking met fotografie door een van haar vrienden. Wat begon als een hobby werd al snel een passie en manier van leven. “Mijn stiefmoeder attendeerde mij op de website ’Humans of New York’ van Brandon Stanton”, legt Van Heck uit, “en al snel ontstond het idee om hetzelfde te gaan doen in Rotterdam.” Stanton maakt net als Van Heck dagelijks portret foto’s van mensen in New York. Sinds juni van dit jaar doet Van Heck dit in Rotterdam en heeft ze al bijna 6000 likes op Facebook verzameld.

Iedereen heeft iets speciaals

Van Heck vindt het het fijnst om de straten van Rotterdam af te struinen en mensen te observeren. “Als je goed kijkt, heeft iedereen wel iets speciaals. Dit kan in de details zitten”, benadrukt ze. Met haar ’Humans of Rotterdam’ project wil van Heck laten zien dat mensen erg veelzijdig en veelkleurig zijn. Vooral het contact met de mensen is leuk, “Ik ben graag onder de mensen, altijd al geweest”, zegt Van Heck.

Wereldwijde fans

Naast het schieten van portret foto’s van interessante mensen in Rotterdam probeert Van Heck ook de locatie van de foto te benadrukken. Veel mensen herkennen de typische plekken in Rotterdam van de foto’s en maken hierover opmerkingen bij de foto’s op Facebook. “Mensen van buiten de stad krijgen via mijn project een oprecht beeld van Rotterdam”, legt Van Heck uit, “Ik heb nu ook volgers uit de hele wereld!”

Bekend en niet bekende Rotterdammers

Van Heck fotografeert veel bekende Rotterdams. Bijvoorbeeld de nachtburgemeester Jules Deelder en de straatmuzikant op de Lijnbaan. Maar, Van Heck spreekt veel liever gewone mensen die haar opvallen. “Vaak zijn mensen verrast of vereerd, en als ik een foto maak, duurt dat niet langer dan 15 seconden”, zegt Van Heck, “de eerste foto’s zijn het spontaanst want dan denken mensen nog niet zo na over hoe ze moeten gaan staan.” De pure natuur van mensen in Rotterdam vastleggen, daar gaat ‘Humans of Rotterdam’ over. NdB.