Gehuld in apenpakken zullen dertig activisten van de Anti Dierproeven Coalitie (ADC) vanmiddag protesteren tegen experimenten met apen in het Erasmus MC.

Tijdens de actie tussen 13:00 en 15:00 uur op de hoek Binnenwegplein/Lijnbaan in Rotterdam zullen de activisten symbolisch speelgoedapen in een afvalcontainer dumpen en passanten kunnen een petitie tekenen.  “Apen zijn voor de Erasmus Universiteit niet meer dan gebruiksvoorwerpen. Ze worden in kleine kooien gehouden, ingespoten met virussen en daarna weggegooid als afval”, zegt ADC-campagneleider Robert Molenaar.  ADC wil dat medische proeven uiteindelijk alleen op mensen gedaan worden.

Infectieziekten

Wetenschappelijk onderzoek naar oorzaak, ontwikkeling en bestrijding van ziekten zoals influenza, mazelen, en SARS is onmisbaar”, vindt de directeur van het Erasmus Dierexperimenteel Centrum Martje Fentener van Vlissingen. “Wij respecteren de opvattingen van de actievoerders, maar willen graag aangeven waarom en hoe wij onderzoek doen. Allerlei instanties en organisaties waarschuwen voor opkomende infectieziekten en de desastreuze impact die deze kunnen hebben op mens en dier wereldwijd.”

In de grootste proefdierfaciliteit in Nederland worden proeven gedaan met onder andere muizen, ratten, vissen, varkens, en – bij uitzondering – Java-apen. Fentener van Vlissingen: “Als het niet anders kan.” In de afgelopen jaren waren ongeveer 20 tot 45 apen betrokken bij proeven. Het afweersysteem en de vatbaarheid voor ziekten van de aap zijn goed vergelijkbaar met die van de mens, vertelt de directeur. Daardoor geven de resultaten van proeven met apen een betrouwbare voorspelling voor de effecten op mensen.

Petitie

De Anti Dierproeven Coalitie vindt alle dieren belangrijk, maar richt zich met deze actie uitdrukkelijk op apen. Campagneleider Molenaar: “Veel mensen zijn tegen experimenten met apen omdat die dieren het dichtst bij ons staan, dus met deze actie is de slagingskans groter.” De activisten hopen de komende maanden 20 tot 30.000 handtekeningen te verzamelen en de petitie aan te bieden aan de rector of de directeur van het dierproevencentrum. ADC bestaat vijf jaar en hield twee haar geleden al eens een demonstratie bij de hoofdingang van het Erasmus MC. TL