Hoe maak je de juiste studiekeuze? De Erasmus Universiteit geeft vanaf vandaag workshops op middelbare scholen om toekomstige studenten te helpen met deze vraag.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

Speciale Erasmus Ambassadors gaan de komende weken middelbare scholen in de regio af om studiekeuzeworkshops te verzorgen. In anderhalf uur durende bijeenkomsten krijgen groepjes van zes tot tien scholieren uit vwo 5 en 6 begeleiding in het maken van de juiste keuze. De EUR ziet het als gezamenlijke verantwoordelijkheid van de universiteit en de middelbare scholen om iedere student op de juiste plek terecht te laten komen. “Het kost scholen veel tijd en geld om dat op een goede manier te doen. Het maken van een juiste keuze is belangrijk en wij kunnen middelbare scholen daarin ondersteunen”, aldus Jacco Neleman, woordvoerder van de EUR.

Extra dimensie

Middelbare scholieren worden al intensief begeleid bij de studiekeuze. Interessetests, gesprekken met een schooldecaan, meeloopdagen en informatiedagen op universiteiten zijn vaak een vereiste. Het is dan ook niet de bedoeling dat de workshops de begeleiding vanuit de middelbare school gaan vervangen. Neleman: “Zo’n workshop biedt bovenop het werk van een schooldecaan nog een extra dimensie voor het maken van de juiste keuze.”

Veel animo

Scholen moeten zich zelf aanmelden voor de workshops. Inmiddels zullen zo’n 600 leerlingen van 40 middelbare scholen een Erasmus Ambassador op bezoek krijgen. Vandaag worden op het PENTA college Jacob van Liesveldt in Hellevoetsluis de eerste workshops gegeven.