Afgelopen zomer vond de eerste editie van de Netherlands-Asia Honours Summer School (NAHSS) voor Nederlandse topstudenten plaats in China. Werden er dit jaar nog 29 topstudenten na een strenge selectieronde geselecteerd, volgend jaar groeit het aantal deelnemers naar 75.

Belang van NAHSS

Het NAHSS is een initiatief van de 13 Nederlandse onderzoeksuniversiteiten en grote Nederlandse bedrijven in China. “Het NAHSS probeert studenten het belang in te laten zien van China als internationale speler en richt zich op het verbeteren van de samenwerking tussen Nederland en China”, zegt Ottelien Rikhof, contactpersoon voor NAHSS namens de EUR, “hierdoor hopen we meer studenten naar China te trekken voor bijvoorbeeld uitwisseling.”

Programma

Tijdens de NAHSS volgen de topstudenten vier weken onderwijs aan de Chinese Universiteit van Hong Kong. Ook zitten ze een week met topbestuurders van Nederlandse bedrijven om de tafel in Shanghai. De topstudenten doen hier uitvoerig onderzoek en presenteren hun ideeën voor onder andere mogelijke verbeterpunten voor samenwerking tussen Nederland en China, en hoe er meer studenten kunnen worden aangetrokken.

Kosten

De NAHSS wordt grotendeels gefinancierd door de bedrijven en de universiteiten. De studenten zelf hoeven slechts 500 euro bij te dragen. “Dat is natuurlijk niet zo veel”, voegt Rikhof glimlachend toe.

Veranderingen 2013

Volgend jaar gaat het aantal deelnemers omhoog naar 75. Zij worden in drie groepen opgesplitst. Twee groepen van 15 studenten gaan naar Taiwan en 45 studenten naar Hong Kong voor vier weken college. “Hierdoor wordt de keuze voor studenten binnen het programma uitgebreid”, zegt Rikhof. Ook zal de selectieprocedure eerder open gaan en meer gestructureerd verlopen.

Selectie

Alleen derdejaars excellente studenten, bijvoorbeeld honours-studenten die ambitieus zijn en affiniteit met de private of publieke sector hebben, kunnen zich aanmelden. De eerste selectie zal plaatsvinden op de EUR op basis van het cv, de motivatiebrief en cijfers van de studenten. Daarna vindt er een centrale selectie plaats waar ook de bedrijven aanwezig zijn. Op zijn minst twee tot drie studenten vertegenwoordigen een universiteit. “Daarnaast wordt er gekeken naar verhoudingen tussen studies en mannenn en vrouwen”, benadrukt Rikhof. Rond oktober en november gaat de aanmelding voor 2013 open en 15 januari is de deadline voor aanmeldingen. NdB