Op 1 september 2014 wordt de studiefinanciering omgezet in een lening. Dat meldt de NOS dinsdagmiddag.

Wisselgeld

Vorige week was de opluchting onder studenten groot toen de langstudeerboete werd afgeschaft. Niet alleen was de gehate maatregel van tafel, de koppeling tussen het afschaffen van de boete en het invoeren van een leenstelsel, dat sinds het Catshuisoverleg in één adem werd genoemd, leek ook niet meer te gelden. Niets is minder waar blijkt nu. Op de dag dat de langstudeerboete definitief verdwijnt, melden bronnen rond de kabinetsformatie aan de NOS dat ook het einde van de studiefinanciering nabij is. Vanaf 1 september 2014 wordt deze omgezet in een leenstelsel.

Lering uit de langstudeerboete

Rutte en Samsom lijken te hebben geleerd van de chaos die de langstudeerboete veroorzaakte. Het grootste bezwaar, dat de boete met terugwerkende kracht werd ingevoerd, zal voor het afschaffen van de studiefinanciering niet gelden. Het leenstelsel geldt alleen voor nieuwe studenten, het wordt per cohort ingevoerd.

Reacties studenten

De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) is woedend over het “sluwe spel” van de VVD en de PvdA. De vakbond is “zeer kwaad over de mooie sier die VVD en PvdA de afgelopen week maakten met het terugdraaien van de langstudeerboete. Intussen hadden de partijen kennelijk ook het sluwe plan klaarliggen om de studenten nog veel harder te pakken.” Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) zegt verrast te zijn door de invoering van een leenstelsel. “Er is geen duidelijkheid over de uitvoering van het leenstelsel, maar blij zijn we er niet mee”, zegt ISO-voorzitter Thijs van Reekum. Het ISO vindt het redelijk dat het afschaffen van de studiefinanciering per cohort gebeurt, maar wil wel nog duidelijkheid over wat er met de aanvullende beurs gaat gebeuren.

Schulden

De invoering van een leenstelsel zal betekenen dat de gemiddelde studieschuld toeneemt met 13 duizend euro. Momenteel ligt het bedrag dat studenten na hun studie aan DUO zijn verschuldigd al op zo’n 15 duizend euro. TF