De Erasmus Universiteit is de snelste Europese stijger op de Times Higher Education (THE) ranglijst: van plaats 157 in 2011 gaan we naar 72.

Nederland

De Nederlandse Universiteiten doen het goed. Ook in Leiden (64), Utrecht (67), Wageningen (70), Delft (78), Amsterdam (UvA) (83) en Groningen (89) wordt een plek in de top 100 gevierd. De Universiteit van Tilburg valt als enige Nederlandse universiteit buiten de beste tweehonderd.

Volgens Phil Baty, ranking-redacteur bij THE, zijn de Nederlandse universiteiten “een baken van hoop. Er staat geen Nederlandse universiteit in de top 50, maar ze behoren wel allemaal tot de beste ter wereld. Dat is verbluffend. Het stelt andere landen voor een fascinerend dilemma: moeten ze alles inzetten op één topuniversiteit of kunnen ze maar beter het Nederlandse voorbeeld vormen.”

Methodologie

De stijging van de EUR is deels te verklaren door een betere score op het vlak van reputatie. Vaak zijn grote verschuivingen het gevolg van wijzigingen in de methodologie. Dat verklaart ook nu gedeeltelijk de goede positie van Nederlandse universiteiten. Er is op een andere manier gekeken naar de samenstelling van het personeel. Baty: “Ze laten nu tijdelijke krachten buiten beschouwing. Daardoor scoren ze op sommige punten slechter, zoals het aantal studenten per docent. Maar op andere punten doen ze het juist beter, zoals het onderzoeksbudget per wetenschapper.”

Vorige maand bereikte de EUR ook al de top 100 van een andere belangrijke ranking, die van Quacqarelli Symonds. In deze lijst, die vooral gebaseerd is op publicaties en studentenaantallen, bezet de universiteit dit jaar plaats 99. TF/HOP