De Landelijke Studenten Vakbond (LSVb) wil dat universiteiten en hogescholen de inschrijftermijn verlengen tot en met volgende week woensdag. Daar roept de vakbond vandaag toe op in De Telegraaf.

Langstudeerboete

Karlijn Ligtenberg, vice-voorzitter van de LSVb, vindt dat langstudeerders zich alsnog in moeten kunnen schrijven voor hun studie. Normaal gesproken loopt de inschrijving tot 1 oktober, maar de vakbond wil deze verlengen tot en met 10 oktober. “Het is belangrijk om de restanten van de langstudeerboete goed op te ruimen en alle nare effecten weg te nemen. De boete heeft ervoor gezorgd dat veel studenten zijn gestopt.” Precieze cijfers heeft de LSVb niet, maar Ligtenberg vindt het aantal ook niet relevant. “We kennen voorbeelden van studenten die echt tot afgelopen zondag hebben gewacht. Langstudeerders die hun studie af willen maken moeten die kans alsnog krijgen.”

Te vroeg

Bij de Studentenadministratie van de EUR willen ze nog niet op de zaken vooruitlopen en wachten tot het afschaffen van de langstudeerboete in kannen en kruiken is. “Het is een intentie van twee politieke partijen die nog weken met elkaar rond de tafel moeten. Zodra wij van het ministerie opdracht krijgen om de inschrijftermijn te verlengen is dat binnen een paar uur geregeld”, aldus een woordvoerder van de Studentenadministratie.

De LSVb denkt niet dat het te vroeg is om de inschrijftermijn te verlengen. Ligtenberg: “Wij gaan ervan uit dat het afschaffen van de langstudeerboete een harde belofte is.” TF