EUR-studente Anika Ruisch (22) is een van de zes kandidaten om de Nederlandse jongerenvertegenwoordiger voor de Verenigde Naties (VN) te worden. Deze week strijdt ze in de halve finale met twee andere jongeren om een plek in de finale.

“De VN is niet zo’n sexy onderwerp, maar het is wel belangrijk dat jongeren daarbij worden betrokken. In 2015 lopen de millenniumdoelstellingen af en er wordt gewerkt aan een gevolg. Die nieuwe doelstellingen gaan over onze generatie, dus jongeren moeten daar ook een stem in hebben”, aldus Ruisch.

Toespraak

De studente Business Administration wil de komende twee jaar die stem namens Nederlandse jongeren laten horen. Door te discussiëren met jongeren en dat geluid vervolgens bij de VN in New York te laten horen – als onderdeel van de Nederlandse delegatie en tijdens een toespraak voor de Algemene Vergadering – hoopt Ruisch een bijdrage te leveren.

Negatieve laag

Eerder liep ze al acht maanden stage bij het Consulaat-Generaal in New York. “Dankzij die ervaring weet ik hoe ik mensen op hogere posities moet aanspreken.” In haar rol als jongerenvertegenwoordiger hoopt ze vooral het enthousiasme over ontwikkelingshulp weer aan te wakkeren. “Momenteel zijn jongeren moe van goede doelen. Er hangt een hele negatieve laag omheen, terwijl er veel goede initiatieven en projecten lopen.” TF

Stemmen op Anika kan hier.