Staan er fietsen en lege flessen voor de nooduitgang? Betaal je honderden euro’s huur voor een bezemkast? Bekijk het op checkjekamer.nl.

De komende dagen trekt de LSVb door het land met een kleine, nagebouwde studentenkamer om aandacht te vragen voor brandveiligheid en redelijke huurprijzen. De kamer komt niet naar Rotterdam, omdat hier geen bond is, zegt voorzitter van de LSVb Kai Heijneman.

Vandaag stond de kamer op het Plein in Den Haag. Drie Kamerleden van SP, D66 en PvdA speelden daar een quiz. Hoeveel procent van de studenten heeft nog nooit voorlichting gehad over brandveiligheid? Dat blijkt 76 procent te zijn.

Blusmateriaal in huis?

Op checkjekamer.nl kunnen studenten erachter komen of hun huis wel brandveilig is. Zetten de bewoners elektrische apparaten uit als ze niet gebruikt worden of staan ze op stand-by? Wat voor soort blusmateriaal is er in huis?

All-in-huurprijs mag niet

Ook kunnen ze controleren of ze niet te veel huur betalen, gegeven de oppervlakte, de gezamenlijke keuken, de locatie enzovoorts. Ze kunnen er ook lezen dat verhuurders de servicekosten apart moeten berekenen. Een all-in-huur is tegen de regels. HOP