Studenten die bezwaar willen maken tegen hun langstudeerboete hoeven geen dure advocaat in de arm te nemen, vindt het Interstedelijk Studenten Overleg. “Wij helpen hen gratis.”

Advocatenkantoor BoutOveres stuurde deze zomer een persbericht rond dat door veel media werd overgenomen: voor slechts veertig euro zou het Groningse kantoor een bezwaarschrift indienen tegen de langstudeerboete van ruim drieduizend euro. Als die inderdaad werd kwijtgescholden, kwam daar nog tweehonderd euro bovenop. Enkele honderden studenten zijn al op het aanbod ingegaan.

‘Goedkope campagnestunt’

“In principe is dat weggegooid geld”, zegt voorzitter Thijs van Reekum van het Interstedelijk Studenten Overleg die de actie van het advocatenbureau “een goedkope campagnestunt” noemt. Hij wijst studenten op het studentenrechtsbureau van het ISO, dat geen geld vraagt voor het bezwaar en dat intussen zo’n honderd studenten heeft geholpen.

Persoonlijke omstandigheden meewegen

Advocaat Jan Hein Mastenbroek van BoutOveres is het niet met Van Reekum eens. “Ik weet niet wat het ISO precies doet, maar wij denken hier goed over na. De wet zelf is door de civiele rechter weliswaar grotendeels rechtmatig verklaard, maar die heeft de persoonlijke omstandigheden van studenten niet meegewogen.”

LSVb Milder

De Landelijke Studenten Vakbond oordeelt milder over BoutOveres. “Ik kan me voorstellen dat een student er zelf helemaal geen moeite in wil steken”, zegt voorzitter Kai Heijneman. “Die betaalt er dus voor. Toch denk ik ook dat je met een advocaat weinig meer kans maakt op kwijtschelding. Op de website www.langstudeerboete.nu staan voorbeeldbrieven.”

Boodschap voor nieuwe kabinet

Tom Barkhuysen van Stibbe Advocaten, die een rechtszaak tegen de overheid aanspande om de langstudeerboete van tafel te krijgen, kan zich voorstellen dat veel langstudeerders bezwaar maken tegen het verhoogde collegegeld, hoe ze dat verder ook doen. “Al is het maar om politieke druk te zetten. Je weet nooit wat er uit de formatieonderhandelingen komt. Misschien wordt de boete toch nog afgeschaft, als er veel studenten bezwaar maken.” HOP