Psychologen Anita Eerland en Rolf Zwaan van de Erasmus Universiteit wonnen gisteravond een Ig Nobelprijs. Dat is een wetenschappelijke onderscheiding voor onderzoek waarvan je eerst in de lach schiet en dat je daarna aan het denken zet.

Anita Eerland en Rolf Zwaan en Tulio Guadalupe (Radboud Universiteit) deden onderzoek naar getallen door middel van een denkbeeldige getallenlijn. En wat bleek? Als mensen onbewust naar links hangen, denken ze aan lagere getallen. Personen schatten de Eiffeltoren daarom kleiner in als ze een beetje naar links leunen. Leunen ze naar rechts, dan schatten ze hem groter in. Alleen Tulio Guadalupe kon donderdagnacht bij de uitreiking aanwezig zijn, aldus de organisatie, want Anita Eerland en Rolf Zwaan trouwen op 22 september.

Apenbillen

De andere Nederlandse winnaar, Frans de Waal, kreeg de Ig Nobelprijs voor de anatomie. Samen met zijn Amerikaanse collega Jennifer Pokorny toonde hij aan dat chimpansees elkaar kunnen herkennen op foto’s van elkaars billen.

Groen haar

Andere winnaars van deze jaargang hadden onderzocht waarom in sommige Zweedse huizen het haar van de bewoners groen wordt, waarom koffie over de rand van een kopje golft als je ermee loopt en wat voor neurale activiteiten je nog kunt waarnemen in een dode zalm.

Eerder Ig Nobelprijs voor Nederland

Nederland heeft wel vaker gewonnen, bijvoorbeeld voor de ontdekking dat een ritje in de achtbaan tegen astma helpt en voor de beschrijving van necrofilie bij een eend. Andre Geim, de Russische natuurkundige die aan de Radboud Universiteit Nijmegen werkte, is de enige wetenschapper die zowel een Ig Nobel Prize heeft gekregen (voor het laten zweven van een kikker in een magnetisch veld) en de Nobelpijs (voor zijn onderzoek naar grafeen, het laagje koolstof dat slechts één molecuul dik is). HOP