Met hun bedrijf ‘Kromkommer’, wonnen Jente de Vries (25) en Lisanne van Zwol (22) 4 september op ‘Duurzame Dinsdag’ een innovatieprijs. De masterstudenten bedrijfskunde verkopen ‘gekke’ groenten die anders in de prullenbak belanden. Vijf vragen over Kromkommer:

Wat is Kromkommer?

Kromkommer wil gekke groenten, zoals kromme komkommers, tweebenige wortels of misvormde paprika’s, een kans geven. Van Zwol  begrijpt niet hoe goede producten in de afvalbak of in de het eten van een koe belanden. “Alleen omdat misvormde groenten er niet normaal uitzien komen  ze niet in de winkel. Verder is er niks mis mee.”

Hoe werkt het?

Op de website van Kromkommer kun je een groentepakket bestellen, dat de meiden eens in de twee weken bij je thuis bezorgen. “Natuurlijk moet de bezorging ook duurzaam zijn en daarom willen we de pakketten met de bakfiets bezorgen. Dat kan nu we ons nog vooral richten op de regio Rotterdam. Als we straks vijfhonderd bestellingen hebben door het hele land, gaat dat natuurlijk niet”, lacht De Vries.

Loopt het een beetje?

“Onze website is pas twee weken in de lucht, maar we hebben nu al meer dan veertig aanmeldingen. Fijn ,maar we hebben alleen nog geen idee hoe het precies verder moet”, zegt Van Zwol eerlijk. Daarom gaan ze volgende week met innovatiecentrum Syntens –aan de slag met de logistiek en de kosten van de pakketten. Het is de bedoeling dat de groenten even duur zijn als in de supermarkt, maar je redt er wel de ‘gekke’ groenten mee!

Hoe is het idee ontstaan?

Voor een creatieve opdracht ging De Vries afgelopen mei dumpster diven – in containers van supermarkten op zoek naar eten. Daardoor werd ze geconfronteerd met de voedselverspilling van de bedrijven. Dit moet anders, dacht ze vanaf dat moment.

Waarom is Kromkommer belangrijk?

Van Zwol: “We proberen te zorgen dat mensen in kleine stapjes steeds duurzamer en bewuster gaan leven. Want het is toch ‘krom’ (!) dat producten die niet helemaal perfect meer zijn, verspild worden?” CW