Prins Constantijn is gastspreker bij de opening Academisch Jaar van de EUR op 3 september. Thema zal zijn: internationalisering en Europa.

Constantijn van Oranje (1969) is lid van het kabinet van Neelie Kroes, eurocommissaris Digitale Agenda in Brussel. De prins zal in zijn speech ingaan op het belang van Europa en internationalisering voor universiteiten.

Expert nieuwe media

Prins Constantijn is de derde zoon van koningin Beatrix en de vijfde in de lijn van troonopvolging. Hij studeerde rechten in Leiden en is naar verluidt een expert op het gebied van nieuwe media.

In het kabinet van Kroes houdt Van Oranje zich bezig met onder meer het ‘internet van de dingen’; het systeem waarbij alledaagse voorwerpen zoals auto’s, huishoudelijke apparaten en kleding via een chip verbonden zijn met internet en zo kunnen communiceren over hun locatie en toestand.

Programma

Bij de opening Academisch Jaar spreken verder collegevoorzitter Pauline van der Meer Mohr en rector magnificus Henk Schmidt.

Universitaire prijzen

Tijdens de plechtigheid reikt de rector magnificus ook de jaarlijkse universitaire prijzen uit. De Onderzoeksprijs is dit jaar voor dr. Martijn Burger (Erasmus School of Economics), prof. dr.ir. Axel Themmen (Erasmus MC) ontvangt de Onderwijsprijs.

Bij de studenten krijgt Johanna Thoma MA (Faculteit Wijsbegeerte) de prof. Bruinsprijs uitgereikt voor de beste research master (Philosophy & Economics). Drs. Abdelilah el Barzouhi (Erasmus MC) ontvangt de prof. H.W.Lambersprijs voor de beste student met twee mastertitels (Clinical Research en Zorgmanagement).

Eervolle vermeldingen

Er zijn dit jaar eervolle vermeldingen voor dr. Abbas Dehghan (Erasmus MC, Onderzoeksprijs), dr. Peter Verkoeijen (Faculteit der Sociale Wetenschappen, Onderwijsprijs), drs. Ilona Dekkers (Erasmus MC, prof. Bruinsprijs) en mr. drs. Han Tonino (prof. H.W. Lambersprijs). WG