De methode die gebruikt is voor het onderzoek naar de schending van de wetenschappelijke integriteit van Dirk Smeesters wordt donderdag openbaar gemaakt op de website van de EUR.

Het rapport van de onderzoekscommissie Wetenschappelijke integriteit naar het werk van voormalig hoogleraar Consument en Samenleving bij RSM is maandag gepubliceerd. Behalve dat in deze versie veel namen van betrokkenen geanonimiseerd waren, was de methode die gebruikt is om zijn artikelen te onderzoeken onleesbaar gemaakt.

De methode is ontwikkeld door een Amerikaan die onderzoek doet naar wetenschapsfraude; zijn naam zal morgen ook bekend worden. Volgens een aantal statistische experts die de EUR geconsulteerd heeft, is het een valide methode.

De onderzoekscommissie maakte de afspraak met de onderzoeker dat de EUR geen informatie over zijn identiteit en onderzoeksmethode vrijgeeft zolang hij bezig is met zijn fraudeonderzoek. Dit onderzoek is inmiddels afgerond en de onderzoeker heeft toestemming gegeven de informatie openbaar te maken. Wanneer en waar het eigen onderzoek van de Amerikaan gepubliceerd wordt, is niet bekend bij persvoorlichting van de EUR. TL