Na een ontvoering van bijna drie maanden keerde Beertje Spoorloos op 13 juni terug in campuscafé In de Smitse. De kidnappers waren een barmedewerker en een aantal studenten, die Beertje op 21 maart ontvreemdden en maandenlang met hem door Rotterdam trokken.

Ard van Kooten, voorzitter van het campuscafé, is erg blij dat Beertje weer teruggebracht is: “Tijdens de wedstrijd Nederland-Duitsland keerde hij terug in een oranje T-shirtje.” Beertje Spoorloos was samen met de twee meter hoge Gijpvogel de mascotte voor het Nederlands elftal, maar zorgde helaas niet voor een beetje extra geluk.

Na de ontvoering richtten Beertjes kidnappers een Facebook pagina op, waar te zien was waar hij was. Hij werd gefotografeerd in een café in de Oude Haven, aan de Kralingse plas, zelfs op de redactie van EM en in de Smitse. Van Kooten: “Toen het druk was hebben ze Beertje de Smitse in gesmokkeld, een foto gemaakt met onszelf op de achtergrond, en die op Facebook geplaatst. Heel slim gedaan, we hadden niks door.”

Medewerkers van de Smitse vonden het een leuke grap, maar willen voorkomen dat Beertje opnieuw ontvoerd wordt: hij zit nu stevig aan de bar vast met tie-wraps. Van Kooten: “Wij vinden het geen probleem dat hij avonturen beleeft, maar willen natuurlijk wel dat hij weer terugkomt.”

En Beertje zelf? Die is over zijn Stockholm syndroom heen, en voelt zich nu weer helemaal thuis in de Smitse. IS