Miljoenen mensen volgden de wedstrijden van het Nederlands elftal op tv, maar er écht bij zijn is toch anders. Chris van Wijnen (25), RSM-masterstudent, vertrok naar Charkov om de oranjegekte van dichtbij mee te maken.

Waarom ben je gegaan? Ben je een diehard fan?

“Ik volg het hele jaar wel voetbal, en werk momenteel in het kader van mijn afstuderen bij de voetbalclub N.E.C. in Nijmegen. Maar écht diehard? Nee. De reis naar Charkov was een lastminutebeslissing: een collega zei woensdag dat er online veilingen waren voor reizen naar het EK, en toen ben ik met een vriend gaan bieden. Al snel hadden we de vlucht geboekt, en donderdag vertrokken we naar Oekraïne.”

Duur?

“Viel wel mee. De reis was vrij goedkoop, ongeveer 350 euro. We hadden wel dure kaarten voor de wedstrijd Nederland-Portugal, omdat de kaarten voor het oranjevak waren uitverkocht. We zaten dus tussen de Russen en Oekraïners.”

Hoe was de sfeer daar?

“Vóór de wedstrijd Nederland-Portugal was er nog hoop op het ‘wonder van Charkov’, ook al was de kans erg klein. Na de wedstrijd was er uiteraard de teleurstelling, maar ook berusting. De dagen voor de wedstrijd waren één groot feest: oranjefans staan sowieso bekend om hun hoge ‘feestgangergehalte’; ook op andere evenementen, zoals de Olympische Spelen.”

Hoeveel oranje was er in Charkov te zien?

“Heel veel. Het Vrijheidsplein in Charkov was officiëel een fanzone voor alle supporters, maar het stond vol met Nederlanders. Voor de wedstrijd trokken we in een kilometerlange oranjestoet naar het stadion: een traditie die al tien jaar lang in stand gehouden wordt op grote voetbalevenementen. Oekraïners kwamen hier massaal naar kijken, sommigen liepen zelfs in oranje mee.”

Goed contact met de Oekraïners dus?

“Zeker. Op de avond waarop Oekraïne tegen Frankrijk speelde, hebben we ons in een Oekraïense outfit gehesen en samen met de plaatselijke bevolking de wedstrijd gekeken. Ze waren over het algemeen erg warm en vriendelijk, en vonden het erg mooi dat we ze steunden, ondanks het feit dat we eigenlijk voor Nederland kwamen.”

Weer terug in Nederland, en nu? Is het wat jou betreft afgelopen met voetbal kijken?

“Nu Nederland eruit ligt is het toch anders. Minder leuk. Maar als ik ’s avonds tijd heb, kijk ik wel naar de andere wedstrijden.” IS