Postdoctoraal onderzoeker en docent Amanda Brandellero van de afdeling Media & Communicatie heeft de Boekman dissertatieprijs 2012 gewonnen.

Ze promoveerde met haar proefschrift The art of being different: exploring diversity in the cultural industries in 2011 aan de Universiteit van Amsterdam en is daarna aan de Erasmus School of History, Culture and Communication gaan werken.

Wereldmuziek

Brandellero laat zien hoe migranten als ondernemers een plaats vinden in de culturele industrie van het land van bestemming. Daarmee toont ze hoe lokale productiecentra aansluiten bij het mondiale stelsel van de wereldmuziek. Ook doet ze voorstellen om het beleid met betrekking tot de productie en distributie van wereldmuziek te verbeteren.

Cultuurbeleid

De Boekman Dissertatieprijs, een bedrag van € 10.000, is bedoeld om belangwekkende resultaten van recent onderzoek in een bredere kring van potentiële gebruikers te verspreiden, in de hoop dat daarmee de kwaliteit van het cultuurbeleid te verhogen. De prijs is vernoemd naar Emanuel Boekman, die op 6 juni 1939 als eerste in Nederland promoveerde op de relatie tussen overheid en kunst. TL