Psychiatrische patiënten worden te vaak en te lang in de separeercel gezet. In plaats daarvan zou noodmedicatie gegeven kunnen worden. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Irina Georgieva van het Erasmus MC.

De promovenda pleit ervoor dat patiënten meer te zeggen krijgen over hun behandeling als er een crisis ontstaat en ze een gevaar voor zichzelf of anderen vormen. Aan het begin van de opname kan bijvoorbeeld worden gevraagd of de patiënt een voorkeur heeft voor separatie of noodmedicatie.

Noodmedicatie

Een combinatie van verschillende maatregelen, zoals separatie en vastbinden vinden patiënten het meest ingrijpend. Als de voorkeur van de patiënt niet bekend is, zouden de behandelaars de voorkeur moeten geven aan noodmedicatie om acuut gevaar te bestrijden, vindt Georgieva. Aan het onderzoek hebben 520 patiënten meegedaan die gedurende 20 maanden waren opgenomen.

Lang opgesloten

Psychiatrische patiënten brengen in Nederland veel meer tijd door in de isoleercel dan in andere landen. Gemiddeld zitten patiënten 63 uur in de isoleercel (2010). De Nederlandse overheid heeft ervoor gezorgd dat de duur van de opsluiting verminderd is (in 2003 was het nog 294 uur), maar we zijn we nog steeds koploper vergeleken met andere landen in Europa. TL