Skadiroeisters Rianne Sigmond en Maaike Head hebben zich dinsdag tijdens het olympisch kwalificatietoernooi in Luzern (Zwitserland) geplaatst voor de Olympische Spelen deze zomer.

De twee roeiers van de Rotterdamse studentenroeivereniging Skadi eindigden  in de finale van de ‘lichte dubbeltwee’ op de tweede plaats in een tijd van 7.08,90. Dit was genoeg om zich te plaatsen voor Londen 2012.

Besef

Een dag later is geneeskundestudent Maaike Head haar koffers aan het pakken, de medaille hangt aan de muur. “Het is heel bizar. Gister was het besef er nog niet helemaal, maar dit is echt een droom die uitkomt”, zegt de roeister vanuit Luzern. De kwalificatie werd gevierd tijdens een bescheiden borrel op een dakterras. “Flink feesten zat er niet in, na de zware inspanning was iedereen behoorlijk moe.”

Extreem trots

Skadipresident Bas van der Woude, zelf ook in Zwitserland aanwezig, vindt de prestatie van het duo fantastisch. “Ik ben extreem trots. Nadat ze het de vorige keer tijdens het WK op 0,21 seconden net mis zijn gelopen, is het geweldig dat het nu toch nog gelukt is om dat ticket voor Londen binnen te slepen.”

Head had er vooraf alle vertrouwen in dat het goed zou komen. “We verdienden dit ticket gewoon.” Toch is het volgens haar moeilijk om tijdens de race scherp te blijven. “We wilden zo graag. Als je tijdens de race alleen maar denkt ‘ik wil naar Londen’, dan kom je er niet. Je moet natuurlijk wel goed blijven roeien.”

Inspiratie

Niet alleen voor de roeisters is de kwalificatie een belangrijk moment, voor Skadi betekent dit dat de club meer talenten kan aantrekken. “Het is een inspiratie voor nieuwe roeiers en belangrijk voor het bestaan van je club”, zegt Van der Woude. Het is niet de eerste keer dat er Skadiroeiers mee doen aan de Zomerspelen. Op de vorige Spelen in Beijing waren drie Skadianen aanwezig en in 1996 won Koos Maasdijk in Atlanta zelfs een gouden plak.

Londen 2012

Head vindt het te behalen resultaat in Londen moeilijk in te schatten. “Onze trainer zegt dat er nog wat rek in ons zit en dat we dus nog stappen kunnen maken. Natuurlijk gaan we voor een zo goed mogelijk resultaat.”

Skadileden gaan zeker naar Londen om Sigmond en Head naar een goede prestatie te schreeuwen. Van der Woude: “De tickets liggen al klaar.” CH