Een team van bachelorstudenten Geneeskunde van de Erasmus Universiteit deed mee aan de eerste editie van de Rosalind Franklin Contest in Maastricht. Ze eindigden bij de medische kenniswedstrijd op de laatste plaats. Maastricht University ging er vandoor met de eerste prijs.

In totaal streden zes universiteiten tegen elkaar in vier verschillende rondes. De studenten moesten onderzoek aanvragen, kijkdiagnoses stellen, meerkeuzevragen beantwoorden en praktijk uitvoeren. De teams brachten allemaal één kenniscoach (hoogleraar) mee naar de quiz, die samen de zeskoppige jury vormden.

‘Amerikaanse’ quizatmosfeer

Volgens redacteur Cleo Freriks van het Maastrichtse universiteitsblad Observant zat de sfeer er vanaf het begin goed in. “Alle deelnemers leverden bij aankomst meteen hun telefoons in, zodat er niet vals gespeeld kon worden.  De wedstrijdzaal was pikdonker en onder het geluid van een steeds sneller kloppend hart en veel applaus werden de teams één voor één het podium opgeroepen. Er hing echt zo’n ‘Amerikaanse’ quizatmosfeer, erg leuk”.

Defecte drukknop

Volgens de EUR delegatie vertoonde de techniek gedurende de wedstrijd hier en daar wat mankementen (lees: de drukknop werkte niet). Ook Freriks beaamt dit. Toch waren er volgens haar voldoende rondes zónder drukknop om de stand in te halen. Uiteindelijk lagen de uitslagen sowieso erg dicht bij elkaar.

Het publiek, dat voornamelijk bestond uit geneeskundestudenten en trotse aanhang van de deelnemers,  kreeg overigens de kans om tijdens de meerkeuzeronden mee te stemmen. AP