Nu de Catshuisbesprekingen zijn stukgelopen en de PVV zijn gedoogsteun heeft ingetrokken, staan de prestatieafspraken met hogescholen en universiteiten op de tocht. Maar staatssecretaris Zijlstra geeft de moed nog niet op.

Zijlstra wil 7 (en op termijn 20) procent van de bekostiging afhankelijk maken van de prestaties van hogeronderwijsinstellingen. Als het kabinet daadwerkelijk demissionair wordt, kan de Kamer het onderwerp controversieel verklaren, zodat er pas beslissingen over worden genomen als er een nieuw kabinet is.

U-raad stemt morgen over plannen EUR

De voorstellen voor prestatieafspraken zouden uiterlijk deze week bij het ministerie moeten worden ingeleverd. Morgen stemt de Universiteitsraad over de prestatieafspreken die de beleidsmakers van de Erasmus Universiteit gemaakt hebben. Zonder tegenbericht uit Den Haag volgen die vooralsnog de planning van Zijlstra.

Niet controversieel

Universiteitenvereniging VSNU ziet geen bezwaren. Het is niet nodig om de prestatieafspraken controversieel te verklaren, zegt een woordvoerder, zolang de universiteiten maar beloond worden als zij zich aan de afspraken houden.

Daarvoor is echter het geld nodig dat het kabinet wilde vrijspelen met het wetsvoorstel ‘studeren is investeren’. De basisbeurs voor masterstudenten zou worden afgeschaft en het ov-recht beperkt. “Wat dat betreft moeten we even afwachten hoe het loopt”, aldus de woordvoerder.

Zijlstra geeft niet op

Zijlstra wil de prestatieafspraken in een maatregel van bestuur zetten, wat sneller gaat dan de wet wijzigen. Hij heeft zijn ‘ontwerpbesluit’ zojuist naar de Koningin gestuurd om het aan de Raad van State voor te leggen. Die moet zich er nog over buigen, net als de Tweede Kamer. HOP/LJ