Qua reputatie moet de Erasmus Universiteit zes Nederlandse universiteiten voor zich dulden in de ranglijst van Times Higher Education.

Het doet rector Henk Schmidt niet zoveel dat zijn universiteit op plaats 157 staat, terwijl dat twee jaar terug nog 108 was. “Reputatieonderzoek wordt sterk beïnvloed door toeval. Het hangt van de steekproef af welke instellingen er goed uitkomen. Dat zorgt ook voor grote schommelingen binnen de lijst.” Daarom kijkt de rector liever naar ranglijsten op basis van citaties en publicaties in toptijdschriften, zoals de Leiden Ranking. Daarin scoort de EUR wel een plaats in de top 100.

EUR is net begonnen

Dat de Erasmus Universiteit blijkbaar een minder goede reputatie heeft dan de universiteiten uit Delft, Leiden en Amsterdam (UvA) vindt Schmidt niet vreemd. Volgens hem is de EUR pas de laatste tien jaar op dreef met onderzoek doen en met het opbouwen van een goede onderzoeksreputatie. Terwijl een oudere universiteit, zoals Leiden, al vijftig jaar bekend staat om gedegen onderzoek, geeft Schmidt als voorbeeld.

Nog even geduld

Dat die goede reputatie er komt, betwijfelt de rector geen moment, omdat de EUR qua meetbare academische prestaties (citaties, publicaties in toptijdschriften) volgens hem tot de beste van Nederland hoort. “Kortom, over tien, vijftien jaar zullen we deze successen terugzien in de reputatieranglijst.”

Meeliften met Leiden en Delft

Gezien de alliantie met Leiden en Delft kan de EUR tot dan misschien vast meeliften op hun betere reputatie, oppert EM. Maar zo eenvoudig is het niet volgens persvoorlichter Jacco Neleman. “Ondanks de alliantie blijft de ranglijst ons als drie aparte universiteiten zien, dus we hebben er geen voordeel van.”

Reputatie is mistig gebied

Net als Schmidt erkent Phil Baty van de Times Higher Education dat ‘reputatie mistig en subjectief’ is. “Maar imago’s zijn wel deel van de werkelijkheid. Instellingen met een goede reputatie trekken meer studenten en betere wetenschappers aan. Ze kunnen erop voortbouwen. Misschien zegt de reputatie ook iets wat niet in andere indicatoren te vangen is. Het zijn zeer geïnformeerde academici die hun mening geven. Ze weten waar ze over praten.”

‘Tremendous’

Dat Nederland zoveel instellingen in de top heeft, noemt Baty tremendous. “Het is werkelijk een geweldige prestatie”, zegt hij. “Het is overduidelijk dat Nederland een sterk systeem van hoger onderwijs heeft, met veel goede universiteiten. Dat blijkt ook uit de gewone ranglijst: in de top 200 staan twaalf Nederlandse instellingen. Terwijl er naar schatting twintigduizend universiteiten in de wereld zijn.” LJ/HOP