29 excellente EUR-wetenschappers werden woensdagmiddag tijdens de Talent Day geëerd voor het behalen van prestigieuze wetenschapsprijzen. Uit handen van rector Henk Schmidt ontvingen de aanwezige talenten de hierbij behorende felicitaties.

Twee winnaars gaven een presentatie over hun onderzoek. Abdessamad Bouabid beet het spits af. Voor hem was het negatieve imago van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en België genoeg reden voor nader onderzoek. Zijn doel was inzicht krijgen in dit soort sociologische fenomenen, de kracht van de media bepalen en vaststellen wat de rol van politici is. Voor zijn onderzoek kreeg Bouabid de Mozaiek-prijs.

Na Bouabid betrad Monique den Boer het podium. Zij startte haar presentatie met de woorden: “als je vooruitgang wilt boeken in de wetenschap, moet je hard werken”. En dat doet ze. Tegen rector magnificus Henk Schmidt vertelde den Boer dat de wetenschap haar zo’n 70 uur in de week kost. Al dat harde werken levert, behalve zinvol onderzoek, ook een prijs op. De doctor in Pediatric Oncology mag namelijk de Vicibeurs in ontvangst nemen. In haar onderzoek naar behandelmethoden van leukemie bij kinderen werpt ze oude dogma’s omver. Ze bewijst (o.a.) dat niet alleen de cellen met leukemie behandeld dienen te worden, ook omliggende cellen -die de besmette delen voeden- moeten aangepakt worden.

Gastspreker prof. dr. Jan Hoeijmaker zorgt vervolgens voor een luchtige bijdrage. “Wetenschappers zijn aardige mensen”, zegt hij met een grote glimlach. Dat is volgens hem ook logisch, want de geleerden mogen als het ware spelen in een wetenschapstuin en onderzoeken wat ze maar willen. Hieraan voegt hij met een serieuze toon toe: “Science is, even though, a delicate matter”. Hiermee doelt Hoeijmaker op de ethische kwesties waar wetenschappers tegenaan lopen, en het moraal dat hoog in het vaandel dient te staan.

Ten slotte kregen alle winnaars van de Veni-beurs, de EUR Fellows en de EMC fellows hun prijs overhandigd door de rector. De talenten die niet aanwezig konden zijn, werden niet vergeten: een luid applaus klonk door restaurant Siena & Etude. EvdE