Iets zoeken? Snel naar Google.

Iets delen? Snel naar Facebook.

Onrustig? Snel naar Biddy’s voor een leuke medestudent.

Ons internetgebruik is vanzelfsprekend geworden. We staan er echter niet bij stil dat onze keuzes op het net worden voorgeprogrammeerd: heb je net online een paar laarzen gezocht, verschijnen er ineens allerlei advertenties over laarzen op je scherm.

Het Rathenau Instituut wil erachter komen wat al die websites nou precies van je willen. Deze onafhankelijke organisatie op het gebied van wetenschap en technologie, is daarom op zoek naar teksten, knoppen en beelden die jij handig, sluw, irritant of gewoon grappig vindt. Zij roept iedereen op hiervan een screenshot te maken en op te sturen (inzenders maken kans op € 199,99).

De screenshots worden gebruikt voor het project ‘Voorgeprogrammeerd’ waarin wordt onderzocht welke vormen van sturing plaatsvinden vanuit software en wat dat doet met het denken en handelen van de internetgebruiker. Het hoofddoel is een bredere bewustwording onder gebruikers van online diensten te realiseren.

Screenshots kun je insturen tot 1 maart 2012. Eind maart, op de 27e, worden de winnaars bekend gemaakt en wordt ook het boek ‘Voorgeprogrammeerd: hoe internet ons leven leidt’ gepresenteerd. Voor meer informatie surf naar: www.rathenau.nl/webstrijd

EvdE

Voorbeeld screenshot

Twee mensen vonden de miskraam al leuk..

Voorbeeld screenshot 

Verander je je Facebookstatus in “single”, dan krijg je deze reclames te zien..