Ingolf Dittmann van de Erasmus School of Economics en Monique den Boer van het Erasmus MC hebben een Vici-beurs gekregen voor hun onderzoeksvoorstellen over beloningspakketten voor topmanagers en over de behandeling van bloedkanker.

Nog nooit probeerden zoveel wetenschappers de prestigieuze Vici-subsidie van onderzoeksfinancier NWO te bemachtigen.

Risico’s

Het onderzoek Prikkels om risico’s te nemen van Ingolf Dittmann gaat over de vorstelijke beloningspakketten die topmanagers prikkels moeten geven om risico’s te nemen. De onderzoekers gaan het verband analyseren tussen deze beloningspakketten en de risico’s die feitelijk worden genomen. Met de jaloezie van gewone werknemers wordt ook rekening gehouden. Dittmann ontving in 2006 een Vidi-subsidie voor zijn onderzoek naar opties als belangrijk onderdeel van het salaris van bestuurders.    

Ingolf Dittmann

Specifiekere behandeling

Monique den Boer van Kinderoncologie gaat in haar onderzoek Schieten op het beenmerg de biologie van bloedkanker nader onderzoeken. Bloedkanker ontstaat in het beenmerg binnenin de botten. Hierin zitten ook cellen die de kankercellen voeden en laten groeien. De onderzoekers willen aantonen dat de behandeling specifieker kan door behalve de kankercellen ook de voedende cellen selectief te doden.  

Monique den Boer

Sexy topic

“Geweldig om deze beurs te krijgen”, reageert Ingolf Dittmann vanuit Zweden, waar hij voor een visiting professorship op de Stockholm School of Economics is. “Ik heb heel veel gelukwensen gekregen en de decaan heeft me een boeket gestuurd.” Dat het gelukt is om de Vici te krijgen, komt denkt hij vooral omdat zijn onderwerp een ‘sexy topic’ is met veel maatschappelijke relevantie. “De beurs heeft me een enorm draagvlak gegeven een daardoor ook minder twijfel aan mezelf.”

Gevaar

Dittmann kan nu drie onderzoekers aannemen en zijn onderzoek sneller uitvoeren. En dat is belangrijk, want: “CEOs brengen met hun risicogedrag niet alleen zichzelf en hun bedrijven, maar ook vele duizend mensen – gewone werknemers – in gevaar. Daar móét onderzoek naar verricht worden!”

Prestigieus

Ook Monique den Boer is erg blij met de prestigieuze beurs. “Een hele eer is het”, reageert ze. “Het is echt een afvalrace; er blijven uiteindelijk allemaal hele goede mensen over.” Behalve dat ze voor haar onderzoek nu een postdoc onderzoeker, twee promovendi en twee analisten in dienst kan nemen, maak je met een Vici op zak ook meer kans op andere (Europese) subsidies.

Innovatief

Een van de redenen dat het onderzoek van Den Boer gekozen is, is het feit dat de resultaten van direct belang zijn voor nieuwe keuzes in de behandeling van kinderen met leukemie. Ook het innovatieve element woog zwaar mee. Haar onderzoek is belangrijk, want nu reageert rond de 20 procent van de kinderen met leukemie niet op therapie en een groot deel van de overlevenden krijgt later last van bijwerkingen.

Vidi

In 2006 kregen Den Boer en Dittmann allebei ook al een Vidi-beurs, de NWO-subsidie voor ervaren postdocs.

Lees ook: Stormloop op Vici-beurs.

TL