De PvdA wil opnieuw met de staatssecretaris in debat over de langstudeerboete, want de Eerste Kamer roert zich en er is nog steeds geen duidelijkheid over de gevolgen voor deeltijdstudenten.

“Er is al geruime tijd gedoe rond de langstudeerboete, die voor veel studenten desastreus uitpakt en dan vooral voor de deeltijdstudenten en de premasterstudenten”, zei Jadnanansing woensdag in de Tweede Kamer tijdens de regeling van werkzaamheden. “Deze wet vertoont serieuze gebreken”, viel Jasper van Dijk van de SP haar bij.  Ook Jesse Klaver GroenLinks sloot zich erbij aan.

Tegenstanders

Regeringspartij VVD niet. “Er is in deze Kamer uitgebreid over de wet gesproken”, zei kamerlid Anne-Wil Lucas. Volgens haar heeft de staatssecretaris alleen de Eerste Kamer meer duidelijkheid beloofd over de gevolgen van de langstudeermaatregel. Ook de ChristenUnie wilde nog even wachten, net als de PVV “Al die gesignaleerde oneffenheden hebben de aandacht van de staatssecretaris. Ik zou dan ook zeggen: gun hem wat tijd.”

Voet bij stuk

Jadnanansing bleef bij haar verzoek en kreeg voldoende steun. Het onderwerp komt dus opnieuw op de agenda van de Tweede Kamer. “Er is al wel veel over gesproken, maar ik word echt bedolven onder allemaal heftige verhalen van mensen voor wie de langstudeerboete onrechtvaardig uitpakt”, legt Jadnanansing desgevraagd uit. “Vooral de bijscholende leraar wordt aan alle kanten gepakt. We moeten het daar toch nog eens goed over hebben met elkaar.”

Het is nog niet bekend wanneer het debat over de langstudeermaatregel zal plaatsvinden. HOP