Stormloop op Vici-beurs

Nog nooit probeerden zoveel wetenschappers een Vici-subsidie van onderzoeksfinancier NWO te bemachtigen.

Maar liefst 236 wetenschappers deden er een gooi naar, waarvan er 94 werden uitgenodigd om hun onderzoeksvoorstel verder uit te werken. Slechts 31 kregen uiteindelijk het geld om de komende vijf jaar een eigen onderzoeksgroep op te bouwen. Dat is dertien procent. Vorig jaar was dat nog vijftien procent.

Een Vici-subsidie bedraagt anderhalf miljoen euro. Onderzoeksfinancier NWO kent de beurzen toe aan vooraanstaande wetenschappers die grensverleggend onderzoek willen doen. Onder de laureaten zijn zeven vrouwen.

De Vici-subsidies zijn de punt van de piramide in de ‘vernieuwingsimpuls’. Recent gepromoveerde onderzoekers kunnen een Veni-beurs aanvragen, voor ervaren postdocs bestaat de Vidi-beurs. De beurzen ontlenen hun naam aan het bericht dat Julius Caesar na een gewonnen veldslag aan de senaat van Rome stuurde: Veni, vidi, vici (ik kwam, ik zag, ik overwon). HOP

Deel dit artikel

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
  • Hiermee kun je je aanmelden voor de EM nieuwsbrief. Je krijgt elke donderdag een mail met het belangrijkste nieuws van de week. Er is een Nederlandstalige en een Engelstalige editie.

    Vragen over de nieuwsbrief? Lees eerst onze veelgestelde vragen.