Staatssecretairs Zijlstra wil studenten na vijf jaar hun OV-recht afpakken. Dikke pech dus als je dan nog niet klaar bent met je studie.

Dat betekent dat studenten die een jaar uitlopen in de bachelor en in de master dus een jaar hun eigen reiskosten moeten betalen. Wie een master doet van anderhalf jaar – op de Erasmus Universiteit is dat International Management bij RSM – heeft extra pech. Deze studenten kunnen zelfs maar een half jaar uitlopen voordat hun OV wordt afgepakt. Terwijl zij in die laatste maanden juist vaak stage lopen en dus veel reiskosten maken.

Geen genade

De maatregel gaat ook gelden voor studenten die dit studiejaar aan hun langere master zijn begonnen. Wie tijdens zijn bachelor een jaar vertraging opliep en zijn ov-recht ‘verbruikte’, raakt zijn ov-kaart al op 1 september kwijt.

Watskeburt?

Volgens studentenorganisaties ISO en LSVb laat de voorlichting over dit wetsvoorstel te wensen over. “Het kabinet wil de maatregelen te snel invoeren. Studenten zijn al plannen voor volgend jaar aan het maken en weten niet wat hen te wachten staat”, zegt LSVb-bestuurder Jelmer de Ronde.

Online wizard

Dat er allerlei verschillende maatregelen tegelijkertijd worden ingevoerd, maakt het er volgens ISO-voorzitter Sebastiaan Hameleers niet beter op. “Het gaat niet alleen om het reisrecht, maar ook om de langstudeerboete, de basisbeurs en het leenstelsel in de masterfase. We zijn daarom met het ministerie aan het overleggen over een ‘online wizard’, een programmaatje waarin studenten hun exacte situatie kunnen invoeren en dan de gevolgen ‘op maat’ gepresenteerd krijgen. We hopen dat die wizard er in april is.” HOP/LJ