Rotterdam heeft het grootste Europese sportevenement voor studenten in de wacht gesleept. Mooie score, maar waar laat je 4000 deelnemers en 1000 officials? EM vroeg het aan Menso de Maar, directeur van Erasmus Sport.

U kunt nog spieken bij de Spaanse collega’s in Cordoba, zij organiseren dit jaar het sportevenement. Waar gaat u op letten?

Natuurlijk op alle organisatorische zaken: hoe zijn de sporten geregeld, het slapen, het vervoer, de catering. Wat werkt goed, wat minder? Maar ik let vooral op de sfeer en hoe studenten die ervaren. In Rotterdam willen we een optimale ambiance creëren. De EUGames zijn namelijk ook de afsluiting van de eeuwviering van de Erasmus Universiteit. Deze moet onvergetelijk worden voor alle Rotterdamse studenten en buitenlandse gasten.

Hoe onvergetelijk wordt het eigenlijk in de zomermaand juli, wanneer de campus verlaten is en studenten liggen te bakken op het strand?

We verwachten in samenwerking met North Sea Jazz en Erasmus Cultuur een programma met wereldartiesten samen te stellen. Elke avond zullen er optredens zijn in het studentenpaviljoen. In juli 2014 zijn ook de finales van het WK voetbal in Brazilië. Op een sportevenement mag dat natuurlijk niet ontbreken dus laten we de wedstrijden zien op grote schermen. Het is de bedoeling dat studenten de zomervakantie in het buitenland twee weken uitstellen. Met een sterk totaalprogramma moet dat lukken.

Het idee bestaat om oude kantoorgebouwen om te bouwen tot slaapplaatsen. Dit blijkt in de praktijk niet mee te vallen omdat het fiscaal aantrekkelijker is om een pand leeg te laten staan. Hoe staat het ervoor?

Er is tot nu toe één pand dat zal worden omgebouwd, namelijk City Living op de Oostzeekdijk. Dat proces was al eerder in gang gezet, los van de EUGames in 2014. We gaan daar met de gemeente en woningbedrijven verder over praten, maar het wordt inderdaad lastig. Gelukkig zijn we niet (volledig) afhankelijk van deze ontwikkelingen omdat we met bestaande huisvesting al heel goed uit de voeten kunnen. Appartementencomplex Cité is daar een voorbeeld van.

                                     

Tijdens de EUGames komen tien sporten voorbij. Waar zal het meeste over worden gepraat?

Futsal (zaalvoetbal) is de laatste jaren razend populair. Ongetwijfeld is daar veel belangstelling voor. Datzelfde geldt voor basketbal. Het niveau is erg hoog en dat zorgt voor een spectaculaire finale. De blikvanger wordt naar verwachting het roeien. We willen dat groots gaan opzetten om zoveel mogelijk roeiers naar Rotterdam te trekken. Met de nieuwe Willem Alexander Baan zullen veel roeiers benieuwd zijn naar de faciliteiten. Bovendien is het WK Roeien een maand later in Amsterdam. Het zou kunnen dat de EUGames2014 goed passen in de voorbereiding van een aantal roeiteams. EvE